Etusivun banner - Kuinka voimme auttaa?
Kuinka voimme auttaa?
- Kiireellinen hoito ja päivystykset Tästä linkistä pääset Kiireellinen apu ja päivystykset -sivulle
- Lääkärin vastaanotto Miten pääsen lääkäriin, lääkärin vastaanotto
- Asioi digitaalisesti OmaSavossa Tutustu hyvinvointialueen digipalveluihin
- Yhteystiedot Katso hyvinvointialueen yhteystiedot.
- Avoimet työpaikat Katso kaikki avoimet työpaikat!
Etsitkö näitä
Etsitkö näitä?
Etusivun oikopolku - Etsitkö näitä?
Etusivun websisältö - Palveluja eri asiakasryhmille -otsikko
Palveluja eri asiakasryhmille
Etusivunosto sisältö - Palveluja eri asiakasryhmille
Sisältöjulkaisija
Ajankohtaista
-
13.1.2025 Uutinen
Aluehallitus hyväksyi 13.1.2025 kokouksessaan Suonenjoen palveluasumisen hankesuunnitelman
Aluehallitus hyväksyi kokouksessaan 13.1.2025 Suonenjoen palveluasumisen hankesuunnitelman. 18.11.2024 aluehallitus valitsi Suonenjoen palveluasuminen -hankkeen toteuttajaksi Suomen Hoiva ja Asunto Oy & Rakennusliike Soimu Oy:n, joka teki kokonaishinnasta halvimman tarjouksen. Hanke toteutetaan vuokramallilla, jossa Pohjois-Savon hyvinvointialue tekee pitkäaikaisen vuokrasopimuksen tulevan vuokranantajan ja rakennuksen omistajan kanssa.
Hanke on ARA-ehdollinen, ja investointisuunnitelmassa 2024 hankkeelle on varattu 6,5 miljoonan euron sopimusarvo. Hankkeelle haettiin ARA-investointiavustusta 40 % ympärivuorokautiselle palveluasumiselle ja 20 % yhteisölliselle asumiselle. ARA myönsi 16.12.2024 koko hankkeelle 20 % investointiavustuksen, eli noin 1,9 miljoonaa euroa.
Saatu ARAn avustus on pienempi kuin haettu, joten hankkeen pääomakustannukset kasvavat 7,5 miljoonaan euroon. Hankkeen pääomakustannusten kasvu edellyttää investointisuunnitelman 2024 muuttamista ja se voidaan toteuttaa siirtämällä yhden miljoonan euron sopimussumma sovellusinvestoinneista rakennusinvestointeihin. Investointisuunnitelman kokonaissumma ei muutu, eikä siten vaikuta lainanottovaltuuteen.
Aluehallitus käsitteli 13.1.2025 myös muun muassa seuraavat asiat: vammaispalveluiden osaamiskeskuksen lääkärin viran perustaminen, virkojen lakkauttaminen ja alueellinen opiskeluhuollon suunnitelma.
Aluehallituksen esityslista on kokonaisuudessaan luettavissa verkkosivuillamme, jossa myös kokouksen pöytäkirja julkaistaan tarkastuksen jälkeen.
-
Vammaisten lasten ja nuorten loma-ajan hoito13.1.2025 UutinenVammaisten lasten ja nuorten loma-ajan hoito13.1.2025 Uutinen13.1.2025 Uutinen
Vammaisten lasten ja nuorten loma-ajan hoito
Hyvinvointialue järjestää loma-ajan hoitoa vammaisille lapsille ja nuorille koulujen loma-aikoina. Loma-ajan hoitoa järjestetään ryhmämuotoisena ja tarkoituksena on mahdollistaa esimerkiksi vanhempien työssäkäynti tai opiskelu.
Järjestämme loma-ajan hoitoa päiväaikaisesti arkipäivinä. Hoidon aikataulu määräytyy perheiden välttämättömistä tarpeista.
Ateria- ja ylläpitomaksut
Tarjoamme loma-ajan hoitopäivän aikana lapsille ja nuorille lounaan ja välipalan. Aamupala tarjotaan, jos se on välttämätöntä esimerkiksi turvallisen lääkehoidon kannalta. Maksut määräytyvät 1.1.2025 voimaan tulleiden asiakasmaksujen perusteella.
Hakuajat ja hakeminen
- Hae talviloman hoitoa viikon 4 loppuun mennessä
- Hae kesäloman hoitoa maaliskuun loppuun mennessä.
- Hae syysloman hoitoa viikon 36 loppuun mennessä.
- Hae joululoman hoitoa viikon 45 loppuun mennessä.
Hae loma-ajan hoitoa lomakkeella ja lähetä se asuinkuntasi vammaispalvelukeskukseen hakuaikana. Myöhässä tulleisiin hakemuksiin emme välttämättä pysty järjestämään hoitoa.
Kuljetus
Järjestämme kuljetukset ensisijaisesti yhteiskuljetuksena. Huoltajat tilaavat sekä peruvat kuljetukset itse.
-
13.1.2025 Uutinen
Pohjois-Savon hyvinvointialueen sairaanhoitajan chat käynnistyy 13. tammikuuta
Maanantaina 13. tammikuuta avautuu koko hyvinvointialuetta palveleva sairaanhoitajan chat.
Sairaanhoitajan chat avaa uuden asiointikanavan terveyskeskuspalveluihin. Chatissa asiakas voi keskustella sairaanhoitajan kanssa ilman ajanvarausta. Sairaanhoitaja arvioi asiakkaan hoidon tarvetta ja antaa ohjausta ja neuvontaa.- Chatissa voi asioida esimerkiksi flunssaoireissa, allergiaoireissa, naisten virtsatietulehduksissa ja vatsaoireissa kuten äkillisessä ripulissa ja oksennustaudissa, asiantuntijalääkäri Anu Ryynänen kertoo.
Asiakas voi myös esimerkiksi perua chatissa omalle terveysasemalle varatun ajan, jos varattu aika ei sovi tai sille ei ole tarvetta. Aloitusvaiheessa vastaanottoaikoja ei voi kuitenkaan vielä varata chatin kautta.
Sairaanhoitajan chat on avoinna arkisin ja palvelee maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–15.30.
Asiakas voi keskustella chatissa tunnistautumatta tai tunnistautuneena. Tunnistautumatta asiakas saa yleistä neuvontaa sekä ohjausta ja tunnistautuneena henkilökohtaista ohjausta ja hoitoa. Asiointi sairaanhoitajan chatissa on maksutonta.
Sairaanhoitajan chat on osa hyvinvointialueen OmaSavo-kokonaisuutta. OmaSavo on Pohjois-Savon hyvinvointialueen digitaalisen asioinnin kokonaisuus, joka muodostuu asiakkaan omatoimisesti käyttämistä palveluista sekä vuorovaikutuksessa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen kanssa käyttämistä palveluista.
OmaSavoon vaiheittain kaikki digipalvelut
OmaSavo avautui 12.12.2024. OmaSavo löytyy pshyvinvointialue.fi-verkkosivujen etusivulta ja osoitteesta omasavo.fi.
OmaSavon digitaalisen asioinnin kokonaisuudesta löytyvät nyt sairaanhoitajan chatin lisäksi ikäkeskuksen neuvonnan chat, videovastaanotot, linkit nykyisiin sähköisiin ajanvarauksiin ja hoitotarvikkeiden sähköinen tilauspalvelu.
Hyvinvointialue kokoaa OmaSavoon vaiheittain kaikki asiakkaan digipalvelut. Digipalveluiden avulla hyvinvointialue parantaa sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta Pohjois-Savossa. Digipalvelut ovat tasapuolisesti ja joustavasti kaikkien saatavilla asuinpaikasta riippumatta.
Tietolaatikko: OmaSavo- OmaSavo on Pohjois-Savon hyvinvointialueen digitaalisen asioinnin kokonaisuus, joka muodostuu asiakkaan omatoimisesti käyttämistä palveluista sekä vuorovaikutuksessa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen kanssa käyttämistä palveluista. Hyvinvointialue kokoaa OmaSavoon vaiheittain kaikki asiakkaan digipalvelut.
- Asiakas voi käyttää digipalveluja hyvinvointialueen verkkosivujen kautta tietokoneella tai älypuhelimella. OmaSavo löytyy pshyvinvointialue.fi-verkkosivujen etusivulta ja osoitteesta omasavo.fi. Osa palveluista edellyttää vahvaa tunnistautumista.
- Vahva tunnistautuminen tarkoittaa, että asiakas käyttää pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta henkilöllisyytensä vahvistamiseen.
- Asiakas voi asioida lapsen, nuoren tai täysi-ikäisen henkilön puolesta hyvinvointialueen digipalveluissa. Henkilö voi olla esimerkiksi alaikäisen lapsen huoltaja. Asiakas voi asioida toisen aikuisen puolesta, jos hän on itse täysi-ikäinen. Täysi-ikäisen puolesta asiointiin tarvitaan aina lupa eli valtuutus.
- Asiakas löytää OmaSavosta vaiheittain mm. seuraavat digipalvelut: omatoimiset digipalvelut kuten Omaperhe, Terveyskylä ja Tarmoa. Niiden lisäksi avautuu digitaalisen asioinnin palveluja kuten: chat-palvelut, videovälitteinen etävastaanotto, erikoissairaanhoidon digitaaliset palvelut (OmaKYSin sisällöt), hoitotarvikkeiden sähköinen tilauspalvelu, kiireetön viestintä asiakkaan ja ammattilaisen välillä, sähköiset lomakkeet ja sähköinen ajanvaraus.
- Hyvinvointialue kehittää OmaSavoa aktiivisesti tulevina vuosina. Digipalvelujen kehittäminen pohjautuu hyvinvointialueen strategiaan. Siihen liittyy hyvinvointialueen palvelujärjestelmän uudistaminen, joka tapahtuu vaiheittain vuosina 2024–2028.
- Samalla kun digitaaliset palvelut kehittyvät, hyvinvointialue yhtenäistää myös ammattilaisten työn tekemisen tapoja ja asiakkaiden palvelupolkuja.
-
13.1.2025 Uutinen
Pohjois-Savon asukkaille uusi hyvinvointia ja terveyttä edistävä Tarmoa-palvelu
Pohjois-Savon hyvinvointialueella on otettu käyttöön uusi digitaalinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelu Tarmoa.fi, josta löytyy oman alueen palveluja, tukimahdollisuuksia ja tapahtumia elämän eri vaiheisiin.
Tarmoa on Suomen ainoa kansallinen palvelu, josta löytyy kattavasti eri hyvinvointialueiden, kuntien, seurakuntien ja järjestöjen tarjoamia hyvinvointia ja terveyttä edistäviä palveluja, tapahtumia ja aktiviteetteja. Pohjois-Savon asukkaat löytävät Tarmoa-palvelun kautta mahdollisuuksia osallistua oman alueensa toimintaan, kuten uusiin harrastuksiin tai tukimahdollisuuksia eri elämäntilanteiden varalle, esimerkiksi sairauden, työttömyyden tai muun vaikean tilanteen kohdatessa.- Kun alueemme asukkaalle tulee eteen tarve löytää tietoa ja apua hyvinvointinsa tueksi, on neuvoja aiemmin joutunut etsimään useasta paikasta. Uusi Tarmoa-palvelu kokoaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelut yhteen paikkaan, kertoo Arjen ilo ja tuki- projektin projektipäällikkö Lilli Martikainen Pohjois-Savon hyvinvointialueelta.
Tarmoa.fi-sivustolta löytyy helposti esimerkiksi liikunta- ja kulttuuripalveluja, tapahtumia, palveluja terveellisen ravitsemuksen ja mielenterveyden edistämiseen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon neuvonnan ja tuen palveluja. Esillä ovat myös toimeentulon, työn, opiskelun ja asumisen teemat.
- Tarmoa auttaa alueemme asukkaita monenlaisissa tilanteissa, joissa apua ja neuvoja pitää löytää oikealla hetkellä. Palvelun kautta voi tehdä esimerkiksi oman hyvinvointikartoituksen ja osallistua vaikka liikkumisen itsehoito-ohjelmiin. Toivomme, että alueemme asukkaat löytävät ja tutustuvat palveluun, Martikainen lisää.
Kolmannen sektorin toimijat saavat halutessaan toimintansa näkyviin Tarmoa.fi-sivustolle ilmoittamalla tietonsa internetissä lähellä.fi-palvelun kautta.
Tarmoa-palvelun sisältö laajentuu jatkuvasti yhteistyössä kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Palautetta palvelusta sivuston kehittämisen tueksi voi antaa suoraan Tarmoa.fi-sivuston kautta.Tutustu palveluun internetissä osoitteessa Tarmoa.fi.
--Tarmoa.fi on DigiFinlandin kehittyvä palvelu, jonka kehitys rahoitetaan vuoteen 2025 asti Euroopan Unionin kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Palvelun kehitys hankeaikana (2022–2025) on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa (RRP).
HYTE palvelukonseptia on rakennettu yhteistyössä. Palvelua kehittää DigiFinland Oy, sosiaali- ja terveysministeriö (STM), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki, kunnat, alueilla toimivat järjestöt, Digi- ja väestötietovirasto (DVV).
https://digifinland.fi/toimintamme/hyvinvoinnin-ja-terveyden-edistamisen-hyte-palvelukonsepti/
-
10.1.2025 Uutinen
Pohjois-Savon hyvinvointialueen lääkäri- ja hoitajavastaanottopalvelut siirtyvät vaiheittain keskitettyyn puhelinpalveluun – ensimmäinen alueellinen numero otetaan käyttöön 21. tammikuuta
Pohjois-Savon hyvinvointialue siirtyy vaiheittain keskitettyyn puhelinpalveluun lääkäri- ja hoitajavastaanottopalveluissaan. Muutoksen tavoitteena on helpottaa asiakkaiden yhteydenottoja ja parantaa palvelun sujuvuutta.
Ensimmäinen, alueellinen numero oli tavoitteena ottaa käyttöön jo 13. tammikuuta. Teknisistä syistä käyttöönotto siirtyy kuitenkin myöhemmäksi, ja uusi numero palvelee tiistaina 21.1. kello 8 alkaen.
Ensimmäisessä vaiheessa keskitetty puhelinpalvelu otetaan 21. tammikuuta käyttöön seuraavilla paikkakunnilla:
- Juankoski
- Kaavi
- Karttula
- Kuopio
- Maaninka
- Nilsiä
- Tuusniemi
- Vehmersalmi.
Uusi puhelinnumero ja palveluajat
Keskitetyn palvelun puhelinnumero on 017 273 4700.
- Maanantai–perjantai kello 8–10.00. Kiireellinen ja kiireetön ajanvaraus sekä neuvonta. Voit jättää kiireettömissä asioissa takaisinsoittopyynnön kello 10 saakka.
- Maanantai–torstai kello 10–16, perjantaisin kello 10–15.30 palvelua vain kiireellisissä, saman päivän aikana hoitoa vaativissa asioissa.
Iltaisin ja viikonloppuisin kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa pyydämme soittamaan Päivystysapuun, puhelin 116117. Hätätilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon 112.
– Suosittelemme tallentamaan uuden puhelinnumeron omaan puhelimeen, jotta hyvinvointialueelta tulevia soittoja ei luokitella häiriöpuheluiksi, kertoo avoterveydenhuollon ylilääkäri Pauliina Sulku.
– Tammikuussa käyttöön otettava sairaanhoitajan chat tarjoaa nopean ja helpon vaihtoehdon asiakkaiden yhteydenottoihin, Sulku jatkaa.
Laajennus muihin terveysasemiin keväällä 2025
Keskitetty puhelinpalvelu laajennetaan kevään 2025 aikana kattamaan myös muut Pohjois-Savon hyvinvointialueen terveysasemat. Siihen asti nykyiset palvelunumerot ovat edelleen käytössä.
Sisältöjulkaisija
Tapahtumat
-
Messumuotoiset perhevalmennukset13.1.2025 TapahtumaMessumuotoiset perhevalmennukset13.1.2025 Tapahtuma13.1.2025 Tapahtuma
Messumuotoiset perhevalmennukset
Perhevalmennus on tärkeä osa odottavan perheen valmistautumista synnytykseen, vanhemmuuteen ja lapsen hoitoon. Se tarjoaa perheille tietoa ja tukea uuteen elämänvaiheeseen mahdollisimman hyvin valmistautuneina.
Perhevalmennuksen tavoitteena on valmentaa lasta odottavia perheitä synnytykseen, imetykseen, lapsen hoitoon ja kasvatukseen sekä vanhemmuuteen. Tavoitteena on myös edistää sikiön, raskaana olevan naisen sekä hänen perheensä terveyttä, vanhempien parisuhdetta sekä lapsen ja vanhempien välistä vuorovaikutusta. Valmennuksella pyritään vahvistamaan teidän tulevien vanhempien tietoja ja taitoja lapsen hoidosta, vanhemmuudesta, terveydestä sekä terveystottumuksista. Lisätietoja saat neuvolasta.
Pohjois-Savon hyvinvointialueen neuvolapalvelut järjestävät yhteistyössä muiden perhekeskustoimijoiden kanssa perhevalmennuksia sekä messumuotoisena ja etätoteutettuna.
Perhevalmennusmessut ovat maksuton messumuotoinen tapahtuma lasta odottaville ja pikkuvauvaperheille, jossa kävijät voivat vapaasti oman kiinnostuksen ja tarpeen mukaan tutustua eri esittelypisteisiin. Perhevalmennusmessuilla perheet pääset yhdellä kertaa tutustumaan moniin eri toimijoihin ja saat kattavasti tietoa uudessa elämänvaiheessa tarjolla olevista alueen palveluista.
Messumuotoinen valmennus soveltuu eri raskauden vaiheissa oleville perheille ja näin ollen tavoittaa kerralla suuremman määrän lasta odottavia perheitä kuin ryhmävalmennus. Messumuotoinen perhevalmennus mahdollistaa perheiden tutustumisen useisiin eri toimijoihin ja palveluihin samanaikaisesti.
Voit osallistua messumuotoiseen perhevalmennukseen juuri silloin kun haluat, raskausviikoistasi riippumatta tai vauvan ensimmäisien kuukausien aikana. Olet kumppanisi tai tukihenkilösi kanssa lämpimästi tervetullut!Perhevalmennusmessutapahtumat perhekeskusalueittain:
Pohjoisen perhekeskusalueen perhevalmennusmessut
Aika: 15.1.2025 klo 16.30-19.00, syyskuu 2025
Paikka: Siilinjärvi, Hamulan koulu, Harjamäenraitti 15, 71800 Siilinjärvi. Sisäänkäynti B-ovesta.
Ohjelma:
klo 16.30 Vauvan uni ja mielenhyvinvointi vauvaperheessä -luento, Kuopion ensikotiyhdistys ry
klo 17 esittelypisteet avautuvat
klo 17.30 Päin perhettä -pysäkkiAika: huhtikuu 2025, marraskuu 2025
Paikka: Iisalmi, Kampus Terveys (entinen Iisalmen terveyskeskus), Meijerikatu 2, 74100 Iisalmi, sisäänkäynti pääovesta.Keskisen perhekeskusalueen perhevalmennusmessut
Aika: 25.2.2025 ja 27.5.2025 klo 16.15-18.00, lokakuu 2025 ja joulukuu 2025
Paikka: KYS auditorion viereinen luentosali ja aulatila, Puijonlaaksontie 2, 70210 Kuopio, valkea rakennus pääsairaalan vasemmalla puolella.
Ohjelma:
klo 17.30-18.15 Vauvan uni ja mielenhyvinvointi vauvaperheessä -luento Kuopion ensikotiyhdistys ryEteläisen perhekeskusalueen perhevalmennusmessut
Aika: 25.3.2025 klo 17-19, maaliskuu 2025, elokuu 2025
Paikka: Varkaus, Varkauden Perheentalo, Kauppakatu 32 -
Neuvolan etäperhevalmennukset13.1.2025 TapahtumaNeuvolan etäperhevalmennukset13.1.2025 Tapahtuma13.1.2025 Tapahtuma
Neuvolan etäperhevalmennukset
Perhevalmennus on tärkeä osa odottavan perheen valmistautumista synnytykseen, vanhemmuuteen ja lapsen hoitoon. Se tarjoaa sinulle ja perheellesi tietoa ja tukea, jotta voitte aloittaa uuden elämänvaiheen mahdollisimman hyvin valmistautuneina.
Keväällä järjestämme kaksi samansisältöistä etäperhevalmennusta, joihin sisältyy viisi etätapaamista Teams-etäyhteydellä. Valmennuskerroille voit osallistua oman aikataulusi mukaan ja haluamassasi järjestyksessä raskausviikoistasi riippumatta.Perhevalmennukset ovat maksuttomia eivätkä vaadi ilmoittautumista. Tilaisuuksia ei tallenneta.
Osallistumislinkit tapaamisiin lisäämme tapahtumaan ajankohdan lähestyessä. Lisätietoa saat neuvolasta.Olet kumppanisi tai tukihenkilösi kanssa lämpimästi tervetullut!
Vuoden 2025 ensimmäinen etäperhevalmennus
1. Imetys, ensiviikot vauvan kanssa, terveystottumukset./Peruttu.
2. Keskiviikko 5.2.2025, Liikunta ja synnytyksestä palautuminen, koko perheen suunhoito
Liity tapahtumaan tästä linkistä.3. Keskiviikko 12.2.2025 klo 16.30–18, Vanhemmuus, parisuhde ja seksuaalisuus
4. Keskiviikko 19.2.2025 klo 16.30–18, Turvallinen vanhemmuus ja stressin säätely vauva-arjessa, Kuopion ensikotiyhdistys ry
Liity tapahtumaan tästä linkistä.5. Maanantai 24.2.2025 klo 16.30–18, Synnytysvalmennus ja sairaalaan tutustuminen
Liity tapahtumaan tästä linkistä.Vuoden 2025 toinen etäperhevalmennus
Järjestetään joka maanantai tai keskiviikko mainitulla viikolla.
Lisäämme osallistumislinkit ja päivämäärän ajankohdan lähestyessä.
1. vko 18, 2025 klo 16.30–18, Imetys, ensiviikot vauvan kanssa, terveystottumukset
2. vko 19,2025 klo 16.30–18, Liikunta ja synnytyksestä palautuminen, koko perheen suunhoito
3. vko 20, 2025 klo 16.30–18, Vanhemmuus, parisuhde ja seksuaalisuus
4. vko 21, keskiviikko 21.5.2025 klo 16.30–18, Turvallinen vanhemmuus ja stressin säätely vauva-arjessa, Kuopion ensikotiyhdistys ry
Liity tapahtumaan tästä linkistä.
5. vko 22. 2025 klo 16.30–18, Synnytysvalmennus ja sairaalaan tutustuminenEnsimmäistä kertaa Teamsissa?
Etätapaamiset järjestetään maksuttoman Microsoft Teams -palvelun avulla. Jos käytät Teamsia ensimmäistä kertaa laitteellasi, varaathan tarpeeksi aikaa siihen tutustumiseen.
Tietokoneella voit osallistua verkkoselaimella tai kirjautumalla Microsoft Teams -sovellukseen. Voit osallistua tietokoneella suoraan selaimen kautta tai ladata Teams-ohjelman tietokoneellesi täältä.
Matkapuhelimella tai tabletilla Teamsin käyttö onnistuu helpoiten sovelluksen avulla. Teams on saatavilla mobiililaitteille App Storesta (iPhone) tai Play Kaupasta (Android). -
Tammikuun teemapäivät KYSin OLKA-pisteillä14.1.2025 TapahtumaTammikuun teemapäivät KYSin OLKA-pisteillä14.1.2025 Tapahtuma14.1.2025 Tapahtuma
Tammikuun teemapäivät KYSin OLKA-pisteillä
Kaarisairaalan OLKA-piste:
ti 14.1. klo 10–12
Kuopion Ensikotiyhdistys ry esittäytyy
Kuopion Ensikotiyhdistys ryPääsairaalan OLKA-piste:
ti 21.1. klo 12–14
Kuopion Ensikotiyhdistys ry esittäytyy
Kuopion Ensikotiyhdistys ryLainesairaalan OLKA-piste:
ti 28.1. klo 10–13
Savon mielenterveysomaiset – Finfami ry esittäytyy
Savon mielenterveysomaiset – Finfami ry
Lue lisää OLKA-toiminnasta!
-
29.1.2025 Tapahtuma
KYS Vertaistuki-iltamat pitkäaikaissairaiden, vammaisten ja muiden erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhemmille
Tervetuloa KYS Vertaistuki-iltamaan keskiviikkona 29.1.2025 klo 17.30–19.30 KYSn lasten neurologian yksikkö pääsairaala, A1 käytävä.
Illan teemana on kuvat ja viittomat- ideoita ja vinkkejä arjen vuorovaikutustilanteisiin. Illan alustajana toimii kommunikaatio-ohjaajat Outi Manunen ja Jonna Kankkunen.
Iltamat on tarkoitettu kaikille pitkäaikaissairaiden, vammaisten ja muiden erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhemmille - riippumatta siitä onko lapsi sairaalassa tai kotona.
Illan yhteinen osuus alkaa klo 17.30. Osallistujia ollaan vastassa klo 17.00 alkaen, jolloin tarjolla on kahvia ja pientä iltapalaa.
Kokoontumisen ajaksi pyritään järjestämään lastenhoito, johon tulee ilmoittautua vähintään viikko etukäteen. Ilmoittautuminen 22.1.2025 mennessä https://link.webropolsurveys.com/S/B336F74E90341AEB
Jos et tarvitse lastenhoitoa mukaan voi tulla ilmoittautumatta.Tervetuloa mukaan!
Yhteistyössä mukana:
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Sylva ry
TATU ry
Munuais- ja maksaliitto ry
Pohjois-Savon Omaishoitajat ry
Pohjois-Savon Syöpäyhdistys ry
Leijonaemot ry
Lisätietoja:
Anu Hämäläinen
Aluekoordinaattori ja järjestösuunnittelija
TATU ry
anu.hamalainen(at)tatury.fi
p. 044 4915 567
-
Opetusvastaanotto 2.0 - Kick Off -tapahtuma 18.3.202518.3.2025 TapahtumaOpetusvastaanotto 2.0 - Kick Off -tapahtuma 18.3.202518.3.2025 Tapahtuma18.3.2025 Tapahtuma
Opetusvastaanotto 2.0 - Kick Off -tapahtuma 18.3.2025
Rakennetaan yhdessä ympärivuotinen monialainen opetusvastaanotto Pohjois-Savoon!
Opetusvastaanotto 2.0 on tulevaisuuden oppimisyksikkö, joka kouluttaa tulevia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia monialaisesti, ja tarjoaa kokonaisvaltaisia palveluita pohjoissavolaisille. Valmistelua on toteutettu yhteistyössä Pohjois-Savon hyvinvointialueen, Itä-Suomen yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa.
Vuoden 2025 tavoitteena on pilotoida toimintaa Pohjois-Savon hyvinvointialueella KYSin kampuksella. Lue lisää tiedotteesta (26.11.2024) Opetusvastaanotto 2.0 - Tulevaisuuden monialainen oppimisyksikkö ja terveyspalveluiden uudistaja Pohjois-Savossa - Pohjois-Savo (pshyvinvointialue.fi)
Tervetuloa hankkeen avaustapahtumaan kuulemaan valmistelun nykytilanne ja osallistumaan yhteiseen keskusteluun kokonaisuuden edelleen kehittämiseksi.
KYS kampuksella 18.3.2025 klo n. klo 12–16 järjestettävä Opetusvastaanotto 2.0 - Kick Off -tilaisuus alkaa info-osuudella ja päättyy after work -hengessä tutustumiseen opetusvastaanoton pilottivaiheen tiloihin. Tapahtuma on avoin kaikille kehittämiskokonaisuudesta ja erityisesti monialaisesta näkökulmasta kiinnostuneille.Ennakkoilmoittaudu mukaan tapahtumaan. Olemme vastaajiin yhteydessä tapahtuman ajankohdan ja ohjelman tarkentuessa ilmoittautumisen vahvistamiseksi: https://q.surveypal.com/Opetusvastaanotto-2.0-Kick-Off--tapahtuman-ilmoittautuminen
Lisätietoja: projektiasiantuntija Jutta Kakkinen, jutta.kakkinen@pshyvinvointialue.fi
Opetusvastaanotto internetissä: https://pshyvinvointialue.fi/fi/opetusvastaanotto
Opetusvastaanotto 2.0 on osa OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hanketta, johon Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 2,5 milj. euroa valtionavustusta vuosille 2024–2025 Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Ohjelman rahoitus tulee täysin EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).
Sisältöjulkaisija
Blogit
-
14.1.2025 Blogi
Opetusvastaanotto 2.0 - Esittelyssä Opetusvastaanoton johtaja, professori, ylilääkäri Pekka Mäntyselkä
Aloitin tehtävässäni Opetusvastaanoton johtajana 1.1.2025, kun yksikkö perustettiin Pohjois-Savon hyvinvointialueelle. Ydintehtäväni on vastata Opetusvastaanoton toiminnan suunnittelusta ja kehittämisestä, yleislääketieteen opetusjaksoihin liittyvästä yhteistyöstä sekä juurruttaa ja vakiinnuttaa toiminta osaksi hyvinvointialueen palveluja hankeajan päätyttyä. Lisäksi toimin Itä-Suomen yliopistossa yleislääketieteen professorina ja Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön johtajana.
Vuonna 2025 Opetusvastaanoton toimintaa pilotoidaan ja käynnistetään Opetusvastaanotto 2.0 -projektissa, joka on osa OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hanketta. Vaikka käynnistettävä toiminta on uutta ja kansallisesti uraauurtavaa, ajatusta on kypsytelty jo vuosia. Olin pitkään haaveillut yleislääketieteen ja muiden sote-alojen opetusta yhdistävästä ”Savilahden sote-keskuksesta”. Iloitsen siitä, että yhteistyö Itä-Suomen yliopiston, Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS), Kuopion kaupungin ja Savonia-ammattikorkeakoulun välillä ammattien välisen koulutuksen, kehittämisen ja tutkimuksen infrastruktuurin ja ekosysteemin luomiseksi on nyt tiivistynyt ja asiaan on löytynyt maakunnasta laaja tuki!
Meillä Pohjois-Savossa on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus rakentaa vetovoimainen, uutta luova oppimis- ja toimintaympäristö, joka vastaa väestömme ja potilaidemme tarpeeseen. Yleislääketieteen koulutuksen ja valmistuvien lääkäreiden näkökulmasta Opetusvastaanotto tarjoaa entistäkin paremman mahdollisuuden oppia sujuvaa käytännön potilastyötä, jossa on aiempaa parempi mahdollisuus ymmärtää hoidon jatkuvuuden merkitys ja toteuttaa monialaista oppimista. Pidän erittäin tärkeänä, että Opetusvastaanotosta rakentuu yhteistyössä Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja oppilaitosten kanssa valtakunnallisesti, ja miksei kansainvälisestikin, sote-koulutuksen ja -tutkimuksen toimintaympäristöjen edelläkävijä.
Lue lisää:
Opetusvastaanotto 2.0 (pshyvinvointialue.fi)
OTSO-hanke (pshyvinvointialue.fi)Yhteystiedot:
Pekka Mäntyselkä, Opetusvastaanoton johtaja, professori,ylilääkäri
Pekka.Mantyselka@pshyvinvointialue.fi
-
Opetusvastaanotto 2.0 on osa OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hanketta, johon Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 2,5 milj. euroa valtionavustusta vuosille 2024–2025 Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Ohjelman rahoitus tulee täysin EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).
-
10.1.2025 Blogi
OmaTiimi-blogi: Moniammatilliset työpajat käynnistyivät nykytilan kartoituksella
OmaTiimi-mallin avulla parannetaan pohjoissavolaisten hoidon jatkuvuutta ja saatavuutta. OmaTiimissä asiakkaan tukena ovat tutut, hänelle nimetyt lääkärit, sairaanhoitajat sekä tarvittaessa muut tiimin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Mallin juurtumista tukee tulevia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia kouluttava Opetusvastaanotto 2.0.
OmaTiimi-mallia ja hoidon jatkuvuutta ensimmäisenä edistämässä olevien Pohjois-Savon sote-keskusten vastaanottotoiminnan henkilökuntaa kokoontui yhteiseen työpajaan vuoden lopulla. Mukana oli ammattilaisia Varkauden lisäksi Siilinjärveltä, Karttulasta ja Lapinlahdelta.
Kuva 1. Moniammatillinen joukko Varkaudesta yhteisessä työpajassa hoidon jatkuvuus -teeman ympärillä.
Kuva 2. Lapinlahdelta tiimin vastaava lääkäri Jukka Tiihonen kuvasi vastaanottopalveluiden prosessia.Moniammatillisessa työpajassa kuvattiin hoidon jatkuvuuteen liittyviä haasteita sekä sote-keskuksen vastaanottotoiminnan nykytilaa. Työpajassa jaettiin kokemuksia muiden sote-keskusten kanssa ja saatiin mallia myös hyvistä käytänteistä, joita voidaan hyödyntää jatkossa.
Kuva 3. Kehittäjähoitaja Henna Korolainen Karttulasta esitteli tiiminsä kanssa kuvattua nykytilan prosessia, haasteita sekä tavoitteita. Karttulan terveysasema on osa Pyörön tiimiä. Kuopiossa tiimimalli on ollut käytössä jo kauan ja asukkaat ohjautuneet omiin tiimeihin. Nyt tiimimallia jatkokehitetään nimenomaan hoidon jatkuvuuden näkökulmasta.
Kuva 4. Siilinjärven tiimin vastaava lääkäri Hannamari Vilhunen ja fysioterapeutti Päivi Jalkanen kuvasivat Siilinjärven tiimimallia. Siilinjärvellä tiimimallissa on toimittu jo vuoden 2024 alusta lähtien.
Työpaja, toiminnan näkyväksi tekeminen ja aito vuorovaikutus koettiin osallistujien osalta tärkeänä. Työpajasta tuli esimerkiksi seuraavanlaisia palautteita:”Inspiroitunut ja innostunut olo siitä, että on saanut ideoita, kuinka asioita voi kehittää.”
”Mukava nähdä ihmisiä myös kasvotusten. Tärkeää kuulla, millaisia toimintatapoja alueen eri terveyskeskuksissa on, ja poimia hyväksi todettuja käytänteitä omalle terveysasemalle.”
”Oli hyvä, että tehtiin konkreettisesti omaa terveysasemaa koskeva nykytilan kuvaus.”
Työpajan tavoitteena oli tuottaa tietoa palvelupoluista sekä muutoksen suunnittelua, mittarointia että päätöksentekoa varten. Työpajat jatkuvat kevään aikana. Seuraavissa työpajoissa käsitellään yksiköittäin, miten toimintamallia viedään eteenpäin ja aletaan elämään tavoitteita todeksi. Kevään aikana kokoonnutaan myös suunnittelemaan, miten digitaaliset palvelut otetaan osaksi tiimimallia.
Hoidon jatkuvuutta kehitetään kansallisessa ohjauksessaSosiaali- ja terveysministeriö sekä valtionvarainministeriö ovat käynnistäneet ohjelman, jonka tarkoituksena on omalääkärimallien edistäminen. Ohjelman tavoitteena on parantaa hoidon saatavuutta ja jatkuvuutta perusterveydenhuollossa hyödyntämällä sekä julkisen että yksityisen sektorin palveluita. Omalääkäri-nimisen ohjelman toimikausi on 19.11.2024 – 1.4.2027.
Hyvinvointialueilla on jo käynnissä erilaisia omalääkärimalleja, omatiimimalleja ja ammatinharjoittajamalleja kehittäviä hankkeita, joiden tavoitteena on hoidon jatkuvuuden parantaminen. Sosiaali- ja terveysministeriö kokoaa yhteen tietopohjaa sekä aiemmista että juuri nyt käynnissä olevista hankkeista.
Lue lisää:
OTSO-hanke - Pohjois-SavoKatso myös aiemmat blogit:
1) OmaTiimi-blogi: Haastattelussa ylilääkäri Antti Sandén: ”OmaTiimi-malli lisää hoidon jatkuvuutta"
2) OmaTiimi-blogi: Hoidon jatkuvuuden kehittäminen alkoiOmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hankkeen rahoitus tulee EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä (NextGeneration EU).
-
9.1.2025 Blogi
Opetusvastaanotto 2.0 - Esittelyssä projektipäällikkö Mari Kiema
Olen Mari Kiema ja työskentelen projektipäällikkönä Pohjois-Savon hyvinvointialueella OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hankkeessa, jossa edistetään hoidon jatkuvuutta ja palveluiden saatavuutta perusterveydenhuollossa. Hankkeessa otetaan käyttöön OmaTiimi-malli, yhdenmukaistetaan potilaan yhteydenottoprosessia ja käynnistetään Opetusvastaanotto 2.0.
Opetusvastaanotolla opiskelijat pääsevät harjoittelemaan hoidon jatkuvuuden toimintamalleja perusterveydenhuollon toimintaympäristöä vastaavissa olosuhteissa. Monialaisena tiiminä työskentely jo opiskeluaikana lisää ymmärrystä toisten ammattialojen osaamisesta, mikä helpottaa potilaan tarvetta vastaavan hoidon suunnittelua ja toteuttamista.
Olen viihtynyt kehittämistyön parissa erilaisissa työtehtävissä kymmenisen vuotta sekä erikoissairaanhoidon että perusterveydenhuollon toimintaympäristössä. Pohjakoulutukseltani olen sairaanhoitaja ja terveystieteiden maisteri. Olen valtavan kiinnostunut muutoksesta, sekä yksilön että yhteisöjen näkökulmasta. Minua kiehtoo tarkastella erilaisia muutosprosesseja, mikä muutosta edistää ja mikä sitä estää. OTSO-hankkeen projekteissa haluan edistää projektitiimien sisäistä psykologista turvallisuutta sekä tavoitteellista työskentelyä, koska uskon niiden olevan vahvasti avain hyvään tulokseen ja tiimien hyvinvointiin.
Erityisen ilahtunut olen Opetusvastaanotto 2.0 -projektitiimin innovatiivisesta ja visionäärisestä työskentelyotteesta. On upeaa nähdä, kuinka he suunnittelevat kansallisesta näkökulmasta aivan uudenlaista oppimiskonseptia, jossa yhdistyvät monen koulutusorganisaation sekä hyvinvointialueen intressit. Tällainen haastaa tiimiä ymmärtämään tarpeita monialaisuuden näkökulmasta, huomioiden tulevaisuuden palvelutuotannon kehittymisen suunnat.
Kiinnostusta monialaista oppimisympäristöä kohtaan on ollut eri ammattialojen suunnasta. Syksyllä 2025 alkavassa pilottissa on mukana ainakin lääketieteen, hoitotyön ja ravitsemusterapian opiskelijoita. Pilotin jälkeen on tarkoitus laajentaa toimintaa siten, että opetusvastaanoton oppimisympäristöä pääsevät hyödyntämään kasvava joukko eri alojen opiskelijoita.
Lue lisää:
Opetusvastaanotto (pshyvinvointialue.fi)
OTSO-hanke (pshyvinvointialue.fi)
Yhteystiedot:
Mari Kiema, projektipäällikkö
mari.kiema@pshyvinvointialue.fi
-
Opetusvastaanotto 2.0 on osa OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hanketta, johon Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 2,5 milj. euroa valtionavustusta vuosille 2024–2025 Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Ohjelman rahoitus tulee täysin EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).
-
7.1.2025 Blogi
Opetusvastaanotto 2.0 - Esittelyssä asiantuntijahammaslääkäri Tiina Rantamo
Olen terveydenhuollon erikoishammaslääkäri Tiina Rantamo ja työskentelen 20 % työajalla Pohjois-Savon hyvinvointialueella Opetusvastaanotto 2.0 -projektissa, joka on osa OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hanketta. Opetusvastaanotto 2.0 on tulevaisuuden perusterveydenhuollon palvelu- ja oppimisyksikkö, jossa toteutetaan tulevien sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten käytännön koulutusta monialaisesti. Toimin asiantuntijana erityisesti opetusvastaanoton toiminnassa ja tila-asioissa. Suun terveys on osa kokonaisterveyttä ja moniammatilliseen työhön on hyvä oppia jo opiskeluvaiheessa.
Minulla on monipuolinen kokemus suun terveydenhuollossa: hammaslääkärinä terveyskeskuksessa, kliinisenä opettajana Itä-Suomen yliopistossa ja viimeksi suu- ja leukasairauksien opetusyksikön esihenkilönä. Yhteistyö alueen koulutusorganisaatioiden ja erikoissairaanhoidon kanssa on ollut tiivistä.
Suunnittelemme suun erikoishoidon yksikköä vahvistamaan perusterveydenhuollon erikoishammaslääkäritasoista hoitoa ja tarjoamaan konsultaatiopalvelua opetusvastaanotolle. Keskittymä toimii myös moniammatillisena koulutusympäristönä. Vuoden 2025 aikana aloitetaan suun erikoishoidon yksikön toiminta pienimuotoisesti olemassa olevin voimavaroin. Samalla toteutetaan tarvekartoitus ja tilasuunnitelma laajempaa toimintaa varten. Yksikkö toimii perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rajapinnassa mahdollistaen tarkoituksenmukaista työjakoa.
Lue lisää:
Opetusvastaanotto 2.0 (pshyvinvointialue.fi)
OTSO-hanke (pshyvinvointialue.fi)
Yhteystiedot:
Tiina Rantamo, asiantuntijahammaslääkäri
tiina.rantamo@pshyvinvointialue.fi
-
Opetusvastaanotto 2.0 on osa OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hanketta, johon Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 2,5 milj. euroa valtionavustusta vuosille 2024–2025 Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Ohjelman rahoitus tulee täysin EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).
-
20.12.2024 Blogi
Opetusvastaanotto 2.0 - Esittelyssä projektisuunnittelija Henna Oikarinen
Olen projektisuunnittelija Henna Oikarinen ja työskentelen Pohjois-Savon hyvinvointialueella Opetusvastaanotto 2.0 -projektissa, joka on osa OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hanketta. On upeaa olla mukana luomassa Opetusvastaanotto 2.0 -toimintamallia yhdessä Savonia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston kanssa. Suunnittelemme tulevaisuuden perusterveydenhuollon yksikköä, jossa monialainen oppiminen, rento ilmapiiri ja innostavat ohjaajat ovat osa arkea ja kasvutarinoita.
Minulla on erikoissairaanhoidon osastonsihteerin tausta ja projektin aikana perusterveydenhuollon tehtäviin tutustuminen on antanut minulle ymmärrystä, mistä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rajapinnalla työskentelyssä on kyse. Kun toimintamme KYS:n kampuksella pilotissa syksyllä 2025 alkaa, tulee minulle olemaan hyötyä erikoissairaanhoidon tuntemuksesta osastonsihteerin tehtävässä. Tämä auttaa konsultaatioprosessien jatkokehittämisessä Suun erikoishoidon yksikön (SEHY) ja psykiatrian alojen kanssa pilotoidessa, kliinisen tutkimuksen menestymisedellytyksien tukemisessa potilasrajapinnalla ja osastonsihteerin tehtävien kehittämisessä uudenlaisessa toimintaympäristössä.
Olen erittäin onnellinen, että olen päässyt työskentelemään eri asiantuntijoiden kanssa tällaisessa projektissa, jossa kehitetään aivan uudenlaista toimintaympäristöä. Pilotin suunnittelu antaa hyvät raamit sille, mitä Opetusvastaanotto on vuodesta 2028 eteenpäin. Juuri nyt olemme tarkastelemassa Opetusvastaanoton pilotointivaiheen asiakasprosessia ja niitä konkreettisia keinoja, kuinka OmaTiimi-malli viedään osaksi tulevien sote-ammattilaisten työelämätaitoja jo koulutusvaiheessa.
Lue lisää:
Opetusvastaanotto 2.0 Pohjois-Savo 2.0 (pshyvinvointialue.fi)
OTSO-hanke (pshyvinvointialue.fi)
Yhteystiedot:
Henna Oikarinen, projektisuunnittelija
henna.oikarinen@pshyvinvointialue.fi
-
Opetusvastaanotto 2.0 on osa OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hanketta, johon Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 2,5 milj. euroa valtionavustusta vuosille 2024–2025 Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Ohjelman rahoitus tulee täysin EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).
-
19.12.2024 Blogi
Opetusvastaanotto 2.0 - Esittelyssä projektipäällikkö Anna Karjalainen
Olen Anna Karjalainen ja toimin OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hankkeen Opetusvastaanotto 2.0 tila-asioiden projektipäällikkönä (10% työajalla) Pohjois-Savon hyvinvointialueen Kliinisen tutkimuksen keskuksessa. Opetusvastaanotto 2.0 -toimintamallissa teemme tiivistä yhteistyötä alueen koulutusorganisaatioiden, Itä-Suomen yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa. Päätyössäni Itä-Suomen yliopistolla kehitän kliinisen tutkimuksen menestymisedellytyksiä, erityisesti UEF-PSHVA-yhteistyön näkökulmasta. On hienoa olla mukana rakentamassa Pohjois-Savon tulevaisuutta ja vetovoimatekijöitä useasta eri näkökulmasta!
Monipuolisesta toiminnan ja liiketoiminnan kehittämisosaamisestani on ollut hyötyä jo OTSO-hankkeen suunnittelu- ja rekrytointivaiheissa. On todella palkitsevaa nähdä, miten suunnittelutyö konkretisoituu hankkeen toimenpiteiksi ja mitattaviksi tuloksiksi, työskenteleehän OTSO-hankkeessa huikean monipuolinen osaajajoukko kehittämässä tätä kokonaisuutta. Oma taustani on luonnontieteissä, joten saan oppia joka päivä uutta, kun syvennyn terveys- ja hyvinvointialan rakenteisiin ja palvelujärjestelmän yksityiskohtiin tässä tehtävässäni.
Vuoden 2025 aikana toteutetaan tarvekartoitus ja tilasuunnitelma, joka määrittelee Opetusvastaanoton tilat ja varmistaa saumattoman synergiayhteistyön hyvinvointialueen palveluiden kanssa. Suunnittelemme parhaillaan Opetusvastaanoton pilotointitiloja KYS-kampuksen D-tornin 6. kerrokseen ja keskustelut tilatarpeista jatkuvalle toiminnalle ovat myös käynnissä. Opetusvastaanoton monialaisen toimintamallin ja tilojen tavoitteena on mahdollistaa noin 50 000 vuosittaista potilaskohtaamista vuodesta 2028 eteenpäin. OTSO-hankkeen kehitystyöllä vahvistamme merkittävästi alueemme koulutuksen ekosysteemiä.
Lue lisää:Opetusvastaanotto - Pohjois-Savo 2.0 (pshyvinvointialue.fi)
OTSO-hanke (pshyvinvointialue.fi)
Yhteystiedot:
Anna Karjalainen, projektipäällikkö
anna.karjalainen@pshyvinvointialue.fi
-
Opetusvastaanotto 2.0 on osa OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hanketta, johon Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 2,5 milj. euroa valtionavustusta vuosille 2024–2025 Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).
-
Pohjois-Savo mukana Suomi liikkeelle -ohjelmassa19.12.2024 BlogiPohjois-Savo mukana Suomi liikkeelle -ohjelmassa19.12.2024 Blogi19.12.2024 Blogi
Pohjois-Savo mukana Suomi liikkeelle -ohjelmassa
Maakunnassamme on tehty jo pitkään yhteistyötä kaikkien pohjoissavolaisten liikunnallisen elämäntavan tukemiseksi, ja yhteistyö on vain tiivistynyt hyvinvointialueen toiminnan käynnistymisen jälkeen. Suomi liikkeelle -ohjelman yhtenä tavoitteena on, että liikkumista ja ravitsemusterveyttä viedään yhdessä eteenpäin ja ohjelma tukee hyvin jo aiemmin Pohjois-Savossa aloitettuja toimia.
Suomi liikkeelle -ohjelmaan sisältyvää liikkumisen ja ravitsemusterveyden edistämisen teemaa vahvistetaan tämän hallituskauden aikana sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tukemana. Tiedämme, että säännöllinen liikunta ja terveyttä edistävä ravinto yhdessä vaikuttavat terveyteen merkittävästi. Tavoitteena on tämän teeman kautta vahvistaa liikunnan ja ravitsemuksen yhdyspintarakenteita ja ammattilaisten osaamista. Pohjois-Savossakin on jo kokoonnuttu yhdessä alueen asiantuntijoiden, ammattilaisten ja STM:n kanssa asian tiimoilta. Olemme esimerkiksi suunnittelemassa aidosti käytännön työtä ja siten asukkaiden saamaa palvelua tukevaa liikunnan ja ravitsemuksen koulutusta kuntien ja hyvinvointialueen ammattilaisille.
Lisää vain liike
Suomi liikkeelle -ohjelman tavoitteena on innostaa ihmisiä ja yhteisöjä tekemään useammin tietoisia tai tiedostamattomia valintoja liikkua. Ohjelmalla pyritään muuttamaan myös yhteiskunnan rakenteita liikuntaa tukeviksi. Näiden asioiden toteuttamiseksi on linjattu 16 toimenpidettä. Käytännössä ne liittyvät esimerkiksi liikunnallisen toimintakulttuurin, liikuntaneuvonnan, liikkumisen olosuhteiden ja osaamisen kehittämiseen. Näillä toimilla pyritään luomaan asukkaille parempia edellytyksiä liikkua arjessa.
Suomi liikkeelle -ohjelman tavoitteisiin ja toimenpiteisiin on tutustuttu myös Pohjois-Savon alueella yhteistyössä eri toimijoiden kanssa esimerkiksi Pohjois-Savon liikunnallisen elämäntavan edistämisen työryhmässä. Olemme huomanneet, että Suomi liikkeelle -ohjelma täydentää jo Pohjois-Savossa olemassa olevaa tiivistä ja säännöllistä yhdessä tekemistä eri toimijoiden kanssa ja meillä on ollut osin samat tavoitteet ja toimenpiteet jo käytössä. Olemme esimerkiksi vahvistaneet yhteistyötä liikuntaneuvonnassa ja tukeneet perheiden liikunnallisuutta lisäävää toimintaa käytännössä. On siis helppo jatkaa yhdessä tekemistä ja hyödyntää Suomi liikkeelle -ohjelman tarjoamia mahdollisuuksia.
Hyvinvointikoordinaattori Marika Lätti
HYTE- ja osallisuuspalveluyksikkö, Pohjois-Savon hyvinvointialue
Liikunnallisen elämäntavan edistämisen työryhmän ja ravitsemustyöryhmän koollekutsujaLue lisää: