Etsitkö näitä

Etsitkö näitä?

Laatikkobanneri

Etusivun websisältö - Palveluja eri asiakasryhmille -otsikko

Palveluja eri asiakasryhmille

Lue palvelujärjestelmän uudistuksesta.

Sisältöjulkaisija

Ajankohtaista

  1. 17.4.2025 Uutinen

    Alue-ensihoidon toiminta laajenee – uusia ratkaisuja potilaiden hyväksi ja palveluiden turvaamiseksi

    Pohjois-Savon hyvinvointialueen alue-ensihoidon toiminta laajenee kevään 2025 aikana. Huhtikuun alussa Varkaudessa ja Juankoskella on aloittanut kaksi uutta yksikköä ja toukokuussa puolestaan kaksi yksikköä tulee aloittamaan toimintansa Iisalmessa sekä Vesannolla. Alue-ensihoidon laajentuessa Pohjois-Savon alueella valmiudessa olevien ensihoitoyksiköiden määrä lisääntyy yhdellä.

    Alue-ensihoito on löytänyt paikkansa Pohjois-Savon hyvinvointialueella – toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin ja palaute ollut pääosin myönteistä sekä kuntalaisten että työntekijöiden keskuudessa.

    Alue-ensihoito tuo turvaa myös harvaan asutuille alueille

    Alue-ensihoito on ollut osa ensihoitopalvelun toimintaa jo vuodesta 2018 alkaen, jolloin Ylä-Savon alueella ensimmäinen alue-ensihoitoyksikkö aloitti toimintansa. Toimintamalli on laajentunut myös Kuopion kantakaupungin alueelle maaliskuussa 2023. Pohjois-Savossa toimintamallin kokemuksia ja hyötyjä on tarkasteltu sekä kaupunki- että maaseutuympäristöissä.

    – Tällä toimintamallilla turvataan ensihoitopalvelut myös harvaan asutuilla seuduilla vallitsevassa haastavassa taloustilanteessa, kertoo ensihoidon ylilääkäri Marko Hoikka.

    Kuka on alue-ensihoitaja?

    Pohjois-Savon hyvinvointialueella työskentelee tällä hetkellä noin 30 alue-ensihoitajaa ja henkilöstöä koulutetaan mukaan toimintaan aktiivisesti lisää.

    Alue-ensihoitaja on kokenut ammattikorkeakoulututkinnon saanut hoitotason ensihoitaja, joka työskentelee yksin. Alue-ensihoitajalla on laaja-alaista osaamista erilaisten potilasryhmien hoitoon liittyen.

    Tehtävänkuvaan kuuluu niin kiireettömien kuin kiireellisten ensihoitotehtävien suorittaminen, hoidon tarpeen arviointi, välittömän hoidon aloitus ja jatkohoidon suunnittelu yhdessä potilaan, omaisten sekä sidosryhmien kanssa. Alue-ensihoitoyksiköiden yleisimmät tehtävät liittyvät yleistilan laskuihin, rintakipuun, kaatumisiin tai raaja- sekä vartalokipuongelmiin.

    – Alue-ensihoito nähdään myös urapolkumahdollisuutena. Ensihoitajalla on tätä kautta mahdollisuus kehittyä ja laajentaa omaa tehtävänkuvaansa. Tällaiset mahdollisuudet motivoivat työntekijöitä, parantavat sitoutumista ja tukevat toimintaa, kuvaa ensihoitopäällikkö Henna Rautiainen.

    Alue-ensihoitajat liikkuvat niin perinteisillä ambulansseilla kuin myös henkilöautolla ja nämä yksiköt ovat varusteltu samoilla hoitotarvikkeilla ja -laitteilla kuin muutkin ensihoitoyksiköt. Alue-ensihoitoyksiköihin on myös keskitetty vierianalytiikkaa hoidon tarpeen arvioinnin tueksi. Alueesta riippuen alue-ensihoitoyksiköt ovat valmiudessa 24 h tai 12 h. Alue-ensihoidon tehtäviin ei kuulu potilaan kuljettaminen yksin.


    ​​​​​​​

  2. 16.4.2025 Uutinen

    Hyvinvointialuejohtajan esitys erikoissairaanhoidon ja yliopistollisen sairaalan uudistuksesta aluehallitukselle

    Hyvinvointialuejohtaja Marko Korhonen tuo esityksensä erikoissairaanhoidon ja yliopistollisen sairaalan palvelujen ja toiminnan uudistamisesta käsiteltäväksi aluehallituksen kokoukseen 23. huhtikuuta. Ehdotetuilla uudistamistoimenpiteillä saavutettaisiin 20,6 miljoonan euron kustannussäästöt. Aluehallitus on määrittänyt uudistuksen kustannusvaikutustavoitteeksi 20–25 miljoonaa euroa.

    – On huomioitava, että voimakkaassa talouden sopeuttamistilanteessa palveluverkon tarkastelussa joudutaan arvioimaan erikoissairaanhoidon toimintaa Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Iisalmen ja Varkauden seutupalveluiden sekä Itä-Suomen yhteistoiminta-alueen kokonaisuutena. Lainsäädäntö asettaa yliopistollisen hyvinvointialueen järjestäjälle lukuisia vaatimuksia esimerkiksi hoidon laadun, hoitoon pääsyn ja potilasturvallisuuden osalta, kertoo hyvinvointivointialuejohtaja Marko Korhonen.

    Sosiaali- ja terveysministeriö linjaa YTA-alueiden toimintaa ja yhteistyötä huhtikuun lopulla. Kansalliset ratkaisut erikoissairaanhoidon osalta voivat vaikuttaa myös Pohjois-Savon hyvinvointialueen palvelutuotantoon ja sen resurssointiin. Palvelutaso määritetään vuosittain käyttösuunnitelmassa erikoissairaanhoidon tuottaman toiminnan sisällön ja laajuuden, henkilöstön työpanoksen kohdentamisen ja talouden näkökulmasta. 

    Hyvinvointialuejohtajan esityksen keskeiset sisällöt

    Uudistuksessa on valmisteltu kolme vaihtoehtoista toteuttamismallia, joista hyvinvointialuejohtaja on laatinut esityksensä. 

    Erikoissairaanhoidon avoterveydenhuollon poliklinikkatoimintaa esitetään uudistettavan vaihtoehdon kaksi mukaisesti. Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) Puijon sairaalan lisäksi polikliinisiä palveluja toteutetaan seutupalveluina Iisalmessa ja Varkaudessa nykyhetkeä hieman rajatummin, samalla konsultaatioita ja digitaalista tukea vahvasti kehittäen. Painopiste toiminnassa on perusterveydenhuollon tuessa sekä kroonisten, erikoissairaanhoidon seurantaa tarvitsevien pitkäaikaissairauksien hoidossa ja seurannassa (kuten diabetes, reuma ja dialyysitoiminta). Asiakkaan harvoin tarvitsema erikoissairaanhoito keskittyy vaiheittain KYSiin. Toimenpiteillä saavutettaisiin 10,9 miljoonan euron säästöt. 

    Esityksen mukaan leikkaustoimintaa toteutetaan KYS Puijon sairaalan lisäksi myös Iisalmessa ja Varkaudessa. KYS Puijon sairaalassa esitetään leikkaustoimintaa toteutettavan vaihtoehdon kaksi mukaisesti, jossa lisätään lyhytjälkihoitoisen kirurgian toimenpidemääriä ja tavoitellaan tuottavuuden kasvua.

    Alueellisia leikkauspalveluita Iisalmessa ja Varkaudessa esitetään järjestettävän vaihtoehdon yksi mukaisesti. Iisalmen ja Varkauden leikkaustoiminta jatkuu nykyisen kaltaisena vuosittain laadittavan käyttösuunnitelman mukaisesti. Iisalmessa ja Varkaudessa seutupalveluna suoritettavan lyhytjälkihoitoisen kirurgian määrää, erikoisalakohtaista toteutusta sekä alueellista palvelutarvetta suhteutetaan kokonaistarpeeseen sekä YTA-sopimuksen mukaiseen työnjakoon. Toimenpiteiden säästöt olisivat 4,4 miljoonaa euroa.

    Päivystystoimintaa ehdotetaan uudistettavan Kuopiossa KYS Puijon sairaalassa vaihtoehdon kaksi mukaisesti. Kuopion ilta- ja viikonloppuvastaanotto integroituu KYSin akuuttiyksikön päivystystoimintaan ja päivystysosastojaksoja sekä ikääntyneiden hoitoprosessia tarkastellaan ja tehostetaan (muun muassa jatkohoitoon ohjaus ja päivystysosastohoitojen keston lyhentäminen).

    Uudistukseen pyydetyissä lausunnoissa korostettiin alueellisen palvelutarpeen huomiointia. Päivystyksen osalta valmistelussa tarkennettiin Iisalmen ja Varkauden osalta alueellista väestöpohjaa, sairastavuutta ja ikärakennetta. Iisalmessa päivystystoimintaa ehdotetaan uudistettavan vaihtoehdon yksi mukaisesti. Iisalmen päivystystoiminta järjestetään päivisin ja iltaisin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyönä. Varkauden päivystystoimintaa ehdotetaan uudistettavan vaihtoehdon kolme mukaisesti. Varkaudessa erikoissairaanhoidon päivystystoiminta lakkaa, jolloin sosiaali- ja terveyskeskuksen kiirevastaanottoja vahvistetaan iltaisin ja viikonloppuisin. Tällöin Varkauden sosiaali- ja terveyskeskukseen ohjataan lisää resursseja 0,5 miljoonan euron verran.

    Päivystystoiminnan uudistuksilla Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa saavutettaisiin yhteensä 3,7 miljoonan euron säästöt.

    Lisäksi uudistuksessa kehitetään ja laajennetaan opetusvastaanottotoimintaa. Tavoitteena on potilasmäärien kasvattaminen sekä opetuksen ja palvelutuotannon integraatio, kliinisen tutkimuksen lisääminen ja integrointi palvelutuotantoon sekä tutkimusrahoituksen määrän nostaminen. Tällä saavutettaisiin 1,6 miljoonan euron säästöt.

    Koko kokousaineisto on luettavissa Pohjois-Savon hyvinvointialueen verkkosivuilla, jossa myös kokouksen pöytäkirja julkaistaan sen hyväksymisen jälkeen.

  3. 16.4.2025 Uutinen

    Pohjois-Savon hyvinvointialue jatkaa tiukkaa taloudenpitoa – talousarviomuutokset vuodelle 2025

    Pohjois-Savon hyvinvointialue on jatkanut taloutensa määrätietoista sopeuttamista. Menojen kasvu jäi alkuvuonna 2,4 prosenttiin, mikä on maltillisempaa kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallitus käsittelee talousarviomuutoksia kokouksessaan 23.4.2025.

    Tammi-maaliskuun 2025 toteuma on noin 13,3 miljoonaa euroa ylijäämäinen, kun vastaava toteuma vuonna 2024 oli 8,5 miljoonaa euroa alijäämäinen. Lisäksi huomionarvoista on, että vuoden 2024 tilinpäätös toteutui ennakoitua parempana, mihin vaikutti muun muassa syksyllä 2024 tapahtunut merkittävä menokehityksen jarrutus.

    Pohjois-Savon hyvinvointialueelle on kertynyt katettavia alijäämiä 128,5 miljoonaa euroa kahdelta ensimmäiseltä toimintavuodelta 2023 ja 2024. Hyvinvointialuelain mukaan hyvinvointialueiden alijäämät olisi katettava vuoteen 2026 mennessä, mihin Pohjois-Savon hyvinvointialue ei pysty. Aluevaltuuston joulukuussa 2024 hyväksymän taloussuunnitelman mukaan alijäämät katetaan vuoteen 2029 mennessä. 

    Valtiovarainministeriö hyväksyi 20.3.2025 Pohjois-Savon hyvinvointialueen täydennyksen tuottavuus- ja taloudellisuus ohjelmaan, jossa edellytetään hyvinvointialueelta tiukkaa taloudenpitoa.

    Talousarviomuutokset vuodelle 2025

    Aluehallitus on linjannut, että vuoden 2025 talousarvion alijäämää pienennetään 46,8 miljoonasta eurosta noin 21 miljoonaan euroon, jotta alijäämien kattamaistavoitteessa pysytään. 

    Muutostalousarviossa vuodelle 2025 on lisätty tuloarviota asiakasmaksuista, myyntituotoista ja työllisyysrahaston koulutuskorvauksista. Menojen osalta muutostalousarvio koostuu henkilösivukulujen pienentämisestä, Kevan tasausmaksusta, potilasvakuutusmaksusta, siirtyvistä ICT-kuluista, lomarahan vaihdoista ja palkattomien vapaiden pitämisistä.

    Suurimmat euromääräiset muutokset ovat asiakasmaksutuoton on lisäys 4 miljoonaa euroa, henkilösivukulujen pieneneminen 7,5 miljoonaa euroa ja ICT-kulujen vähennys 2,3 miljoonaa euroa.

    Lomarahojen vaihdoilla, palkattomilla vapailla ja henkilöstön tekemillä säästöehdotuksilla saadaan kahden miljoonan euron säästö vuoden 2025 talousarvioon.

    Lisäksi muutostalousarviossa on kohdentamatonta sopeutusta noin 6,3 miljoonaa euroa, mikä on 0,4 prosenttia hyvinvointialueen toimintamenoista.

  4. 16.4.2025 Uutinen

    Viestit-palvelu käyttöön hyvinvointialueen OmaSavo-digipalvelussa

    Hyvinvointialueen digitaalisen asioinnin kokonaisuus OmaSavo laajenee uudella palvelulla. Tiistaista 22. huhtikuuta alkaen  asiakkaat voivat käyttää viestit-palvelua, jos he haluavat olla yhteydessä terveyskeskukseen eikä asialla ole kiire. 

    - Asiakas voi lähettää viestin tai jättää yhteydenottopyynnön meille, kun hänellä ei ole kiireellistä, saman päivän aikana hoidettavaa asiaa. Viestin voi jättää vuorokauden ympäri joka päivä. Vastaamme viesteihin 1–5 arkipäivän kuluessa, sotekeskuspalvelujen asiantuntijalääkäri Anu Ryynänen kertoo.

    Asiakas voi käyttää viestit-palvelua kiireettömissä asioissa, kuten terveyskeskusten ajanvarauksissa, tutkimusten ja niiden tulosten tiedusteluissa, pitkäaikaishoidon seurannassa sekä uusien oireiden selvittelyssä.

    Jos asiakas on perumassa samana päivänä tai samalla viikolla olevaa terveyskeskuksen vastaanottoaikaa, asia pitää hoitaa OmaSavon sairaanhoitajan chatissa tai puhelimitse.

    Koko hyvinvointialueen terveyskeskuspalveluissa

    OmaSavon viestit-palvelu käynnistyy 22. huhtikuuta terveyskeskuspalveluissa koko Pohjois-Savon hyvinvointialueella. 

    Aiemmin asiakkaat ovat voineet lähettää sähköisesti viestiä osaan hyvinvointialueen terveyskeskuksista Klinik-viestikanavassa. Klinik sulkeutuu 21. huhtikuuta, jonka jälkeen terveyskeskuspalveluiden asiakkaat voivat käyttää OmaSavon viestit-palvelua paikkakunnasta riippumatta.

    Viestit-palvelun käyttö laajenee

    Klinik on ollut lisäksi käytössä useilla paikkakunnilla muun muassa neuvolapalveluissa. Neuvolapalveluiden viestit-asiointiin tulee 21. huhtikuuta alkaen muutamien kuukausien katko, kunnes ne siirtyvät käyttämään uutta OmaSavon viestit-palvelua.

    OmaSavon viestit-palvelua on tarkoitus laajentaa kattavasti parin vuoden aikana hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluihin.

    OmaSavo on hyvinvointialueen digitaalisen asioinnin kokonaisuus, joka muodostuu asiakkaan omatoimisesti käyttämistä palveluista sekä vuorovaikutuksessa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen kanssa käyttämistä palveluista. Hyvinvointialue kokoaa OmaSavoon vaiheittain kaikki asiakkaan digipalvelut.

    Asiakas voi valita sopivan asiointikanavan

    OmaSavon digitaalisen sosiaali- ja terveyskeskuksen digiasiointi on vaihtoehto perinteiselle puhelinasioinnille ja vastaanottokäynnille terveyskeskuksessa. OmaSavoa voi käyttää joko OmaSavo-mobiilisovelluksella tai hyvinvointialueen verkkosivuilla tietokoneella tai älypuhelimella osoitteessa omasavo.fi.

    Silloin kun asia ei ole kiireellinen, asiakas voi valita eri kanavista itselleen sopivimman. Asiakkaan palvelua nopeuttaa, kun hän ottaa yhteyttä vain yhteen asiointikanavaan kerrallaan ja odottaa ammattilaisen vastausviestin tai takaisinsoiton.

    Tietolaatikko: Eri terveydenhuollon palvelukanavat asiakkaan käytössä 

    • OmaSavon viestit-toiminto tai puhelinpalvelu kiireettömissä asioissa (hyvinvointialueen paikkakuntakohtaiset tai keskitetyn puhelinpalvelun numerot): Sopivat yhteydenottokanaviksi terveyskeskukseen, kun asian arvioinnilla ja käsittelyllä ei ole kiire eikä sitä tarvitse hoitaa saman päivän aikana. Viestin voi jättää OmaSavossa itselleen sopivana ajankohtana, ja viesteihin vastataan 1–5 arkipäivän kuluessa. Puhelinpalvelussa voi asioida oman alueen palveluaikojen mukaisesti. Kaikki puhelut ja takaisinsoittopyynnöt hoidetaan pääsääntöisesti saman päivän aikana.
    • OmaSavon sairaanhoitajan chat tai puhelinpalvelu kiireellisissä asioissa (hyvinvointialueen paikkakuntakohtaiset tai keskitetyn puhelinpalvelun numerot): Asiakkaan kiireellisissä terveyskeskusasioinneissa ensisijaiset yhteydenottokanavat. Myös samalle päivälle tai viikolle varattujen terveyskeskusaikojen perumiset tulee hoitaa joko chatissa tai puhelimitse. OmaSavon digiasiointi mahdollistaa myös digiaineistojen kuten valokuvien hyödyntämisen arvioinnin ja hoidon tukena.  
    • Päivystysapu 116 117, myös tekstiviestimahdollisuus erityisryhmille: Päivystysavusta asiakas saa arvion, vaatiiko tilanne käynnin päivystyksessä. Jos vaatii, hänet ohjataan oikeaan hoitopaikkaan tai tarvittaessa hän saa kotihoito-ohjeet. Päivystysapu palvelee vain akuuteissa asioissa ensisijaisesti virka-ajan ulkopuolella vuoden jokaisena päivänä.    
    • Hätäkeskus 112: Hätätilanteissa, kuten esimerkiksi äkillisen ja kovan rintakivun tai hengitysvaikeuden, tajuttomuuden, kouristelun, suuren verenvuodon ja vakavien vammojen yhteydessä pitää soittaa 112.
    • Reseptien uusimiset: Ensisijaisesti OmaKanta-palvelussa 

  5. 15.4.2025 Uutinen

    Sinulle, joka olet kiinnostunut sijaisvanhemmuudesta!

    Perhehoidon tukiyksikkö järjestää vuoden 2025 aikana ennakkovalmennuksia lastensuojelun perhehoidosta kiinnostuneille koko Pohjois-Savon alueelta. Sijaisperheitä tarvitaan jatkuvasti, ota yhteyttä ja hae mukaan!

    Lastensuojelun perhehoito on lapsen hoivan ja huolenpidon järjestämistä yksityisessä kodissa. Lasten ja nuorten perhehoitajia kutsutaan myös sijaisvanhemmiksi.

    Sijaisperheeksi sopii sinkku, pariskunta tai useamman perheenjäsenen perhe, jossa kaikki haluavat ottaa sijoitetun lapsen tasavertaiseksi perheenjäseneksi. Tärkeintä on, että pystyt tarjoamaan lapselle vakaan ja turvallisen kodin ja arjen.

    Perhehoitajan ennakkovalmennus kestää noin puoli vuotta. Järjestämme valmennuksen ryhmämuotoisena PRIDE-valmennuksena. PRIDE-valmennuksen (Parent Resources for Information, Development and Education) aikana perehdyt sijaisperheenä toimimiseen tarkemmin ja pääset pohtimaan, mitä sijaisvanhemmuus merkitsee juuri sinulle.

    Haastattelemme valmennukseen halukkaat perheet ennen valmennuksen alkamista.

    • Seuraava ryhmä aloittaa 6.5., ryhmässä on vielä muutama paikka vapaana.
    • Voit myös ilmoittautua elokuussa aloittavaan ryhmään.

    Kiinnostuitko? Ota yhteyttä,

    • sosiaalityöntekijä Marja Kekki, p. 044 740 1993
    • sosiaalityöntekijä Kaisa Varjoranta, p. 044 740 1992
    • johtava sosiaalityöntekijä Tarja Pitkänen, p. 044 740 1991

    Jos olemme varattuja, jätä yhteydenottopyyntö vastaajaan. Voit ottaa meihin yhteyttä myös sähköpostilla perhehoidontuki@pshyvinvointialue.fi

Sisältöjulkaisija

Tapahtumat

  1. 14.3.2025 Tapahtuma

    Tule mukaan etäjumppaan 19.3. alkaen!


     

    Pohjois-Savon hyvinvointialueella alkaa 19.3.2025 Hengästy- ja Huokaise -etäjumppa. Jumppa on keskiviikkoisin klo 10-10.30 ja se on avoin ja maksuton kaikille pohjoissavolaisille. 

    Jumpan tarkoituksena on hengitysterveyden edistäminen ja sitä etäjumpassa tehdään hengästymällä ja huokaisemalla. Voit jumpata istuen tai seisten, liikkeet eivät ole vaikeita ja jokainen osallistuu oman kuntonsa mukaan. 

    Aika: 19.3.2025 alkaen joka keskiviikko klo 10-10.30. 
     

    Osallistujat liittyvät mukaan omilla laitteillaan (esim. tabletti, tietokone), sovelluksena käytössä on Microsoft Teams. 

    Pääset mukaan klikkaamalla tätä liittymislinkkiä: Hengästy ja Huokaise -etäjumppa tai pyydä osallistumislinkki omaan sähköpostiisi osoitteesta: leena.hartikainen@pshyvinvointialue.fi

    Etäjumppaa järjestetään Pohjois-Savon hyvinvointialueella osana KYS kuntoutuksen toimintaa ja KATit LIIKKEELLE -hanketta

     

  2. 22.4.2025 Tapahtuma

    Huhtikuun teemapäivät OLKA-pisteillä

    Kaarisairaalan OLKA-piste
    ti 8.4. klo 12–14
    Kuopion Ensikotiyhdistys ry esittäytyy
    Kuopion Ensikotiyhdistys ry

    Pääsairaalan OLKA-piste
    ke 9.4. klo 10–14
    Kuopion Parkinson-yhdistys ry esittäytyy
    Kuopion Parkinson-yhdistys ry

    Lainesairaalan OLKA-piste
    ti 22.4. klo 10–12
    Kuopion Ensikotiyhdistys ry esittäytyy
    Kuopion Ensikotiyhdistys ry

    to 24.4. klo 10–14
    Tukea riippuvuuksista toipumiseen
    Toimiva ry

    Lue lisää OLKA-toiminnasta!

  3. 22.4.2025 Tapahtuma

    OmaSavo taskussa -tietoiskut ja infopisteet 

    Haluatko tietää lisää OmaSavosta, mikä se on ja mistä palvelun löytää? 

    OmaSavo-lähettiläät Minna ja Hanna-Leena lähtevät huhtikuun alussa koko Pohjois-Savon hyvinvointialueen kattavalle kiertueelle. He tulevat paikkakunnille kertomaan, miten OmaSavon digitaaliset palvelut löytyvät ja mistä saa opastusta niiden käyttöön. 

    Voit tavata lähettiläämme erilaisissa alueen tapahtumissa infopisteiden äärellä tai pitämässä tietoiskua OmaSavon digitaalisesta asioinnista. 

    Minna ja Hanne-Leena haluavat keskustella kanssasi siitä, millainen on OmaSavo eli Pohjois-Savon hyvinvointialueen digitaalisen asioinnin kokonaisuus ja miten se toimii muiden palveluidemme rinnalla.  

    Tapahtumat ovat avoimia kaikille. Aikataulu päivittyy kevään aikana. 

    Huhtikuu 2025 

    • Tiistaina 8.4. kello 14.00–15.30 OmaSavo taskussa -tietoisku Siilinjärven seurakunnan tiloissa, Valo-salissa, Haarahongantie 4. Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä Kuopion seudun Hengitysyhdistyksen kanssa. 
    • Keskiviikkona 9.4. kello 10–12 lähettiläät ovat tavattavissa infopisteellä Kiuruveden kirjastolla, Lähteentie 10 A. 
    • Keskiviikkona 9.4. kello 13–15 lähettiläät ovat tavattavissa infopisteellä Vieremän kirjastolla, Lyhtytie 2. 
    • Keskiviikkona 9.4. kello 16–18 lähettiläät ovat tavattavissa infopisteellä Yhdistystalo Vakan tiloissa, Pohjolankatu 4, Iisalmi. Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä Ylä-Savon Vakan kanssa. 
    • Torstaina 10.4. kello 10–12 OmaSavo taskussa -tietoisku Varkaudessa Yhdistystalo Warikolla, Ahlströminkatu 22. Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt ry: n kanssa. 
    • Torstaina 10.4. kello 13–15 OmaSavo taskussa -tietoisku Joroisten seurakuntatalolla, Joroistentie 3. Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä Studio Olohuoneen ja Joroisten Palveluasunnot ry:n kanssa. 
    • Perjantaina 11.4. kello 9–14 lähettiläät ovat tavattavissa infopisteellä Terveys- ja hyvinvointimessuilla Savonia ammattikorkeakoululla, Microkatu 1, Kuopio. 
    • Tiistaina 22.4. kello 8–11 lähettiläät ovat tavattavissa infopisteellä Rautalammin terveyskeskuksella, Sairaalatie 1. 
    • Tiistaina 22.4. kello 13–15 lähettiläät ovat tavattavissa infopisteellä Tervon kunnankirjastolla, Mantuntie 6. 
    • Torstaina 24.4. kello 9.00–11.30 lähettiläät ovat tavattavissa infopisteellä Nilsiän terveysasemalla, Pisantie 10. 
    • Torstaina 24.4. kello 16-18 lähettiläät ovat tavattavissa Yhdistystalo Vakan avoimet ovet -tapahtumassa, Pohjolankatu 4, Iisalmi.
    • Perjantaina 25.4.kello 10–12 lähettiläät ovat tavattavissa infopisteellä Tuusniemen kirjastolla, Keskitie, 34–38. 
    • Perjantaina 25.4. kello 12–15 lähettiläät ovat tavattavissa Kaavin kevättorilla. 
    • Tiistaina 29.4. kello 12.30–15.00 lähettiläät ovat tavattavissa Karttulan lähikirjastolla, Kissakuusentie 20. 

    Toukokuu 2025 

    • Perjantaina 2.5. kello 8–11 lähettiläät ovat tavattavissa infopisteellä Kuopion Apajan aulassa. 
    • Perjantaina 2.5. kello 13.00–14.30 OmaSavo taskussa -tietoisku Alava-talolla, Siikaniemenkatu 4, Kuopio. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Kuopion seudun Hengitysyhdistyksen kanssa.
    • Maanantaina 12.5 kello 8-11 lähettiläät ovat tavattavissa infopisteellä Vesannon terveysasemalla, Simolantie 15 Vesanto.
    • Maanantaina 12.5 kello 12-14 lähettiläät ovat tavattavissa infopisteellä Keiteleen kirjastossa, Koulutie 1 Keitele.
    • Maanantaina 12.5. kello 16–18 OmaSavo taskussa -tietoisku Pielaveden kirjastolla, Lauripurontie 14. 
    • Tiistaina 13.5. kello 18 OmaSavo taskussa -tietoisku Maaningan Nuorisoseurantalolla, Kurolahdentie 8 
    • Maanantaina 19.5 kello 12–14 lähettiläät ovat tavattavissa infopisteellä Sonkajärven kirjastolla, Rutakontie 21. 
    • Tiistaina 20.5. kello 8–11 lähettiläät ovat tavattavissa infopisteellä Suonenjoen terveysasemalla, Sairaalapolku 6.  
    • Tiistaina 20.5. kello 13–15 lähettiläät ovat tavattavissa infopisteellä Leppävirran kirjastolla, Koulutie 4. 
    • Tiistaina 27.5. kello 16.15–18.00 lähettiläät ovat tavattavissa infopisteellä perhevalmennusmessuilla Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, auditorion viereisessä luentosalissa (valkea rakennus pääsairaalan vasemmalla puolella) Puijonlaaksontie 2. 

    Kesäkuu 2025 

    • Perjantaina 27.6 kello 9–12 OmaSavo taskussa -tietoisku Lapinlahden  terveyskeskuksessa, Kansatie 10
    •  Perjantai 27.6 kello 13–16 OmaSavo taskussa -tietoisku Rautavaaran torilla


    Yhteistyössä:






     


     


     

  4. 24.4.2025 Tapahtuma

    Messumuotoiset perhevalmennukset

    Perhevalmennus on tärkeä osa odottavan perheen valmistautumista synnytykseen, vanhemmuuteen ja lapsen hoitoon. Se tarjoaa perheille tietoa ja tukea uuteen elämänvaiheeseen mahdollisimman hyvin valmistautuneina.

    Perhevalmennuksen tavoitteena on valmentaa lasta odottavia perheitä synnytykseen, imetykseen, lapsen hoitoon ja kasvatukseen sekä vanhemmuuteen. Tavoitteena on myös edistää sikiön, raskaana olevan naisen sekä hänen perheensä terveyttä, vanhempien parisuhdetta sekä lapsen ja vanhempien välistä vuorovaikutusta. Valmennuksella pyritään vahvistamaan teidän tulevien vanhempien tietoja ja taitoja lapsen hoidosta, vanhemmuudesta, terveydestä sekä terveystottumuksista. Lisätietoja saat neuvolasta.

    Perhevalmennusmessut ovat maksuton messumuotoinen tapahtuma lasta odottaville ja pikkuvauvaperheille. Perhevalmennusmessuilla pääset yhdellä kertaa tutustumaan moniin eri toimijoihin ja saat kattavasti tietoa uudessa elämänvaiheessa tarjolla olevista alueen palveluista.
     
    Voit osallistua messumuotoiseen perhevalmennukseen juuri silloin kun haluat, raskausviikoistasi riippumatta tai vauvan ensimmäisien kuukausien aikana. Olet kumppanisi tai tukihenkilösi kanssa lämpimästi tervetullut!

    Perhevalmennusmessutapahtumat perhekeskusalueittain:

    Pohjoisen perhekeskusalueen perhevalmennusmessut

    Aika: 15.1.2025 klo 16.30-19.00, syyskuu 2025
    Paikka: Siilinjärvi, Hamulan koulu, Harjamäenraitti 15, 71800 Siilinjärvi. Sisäänkäynti B-ovesta.
    Ohjelma:
    klo 16.30 Vauvan uni ja mielenhyvinvointi vauvaperheessä -luento, Kuopion ensikotiyhdistys ry
    klo 17 esittelypisteet avautuvat
    klo 17.30 Päin perhettä -pysäkki

    Aika: 24.4.2025 klo 16.30-19, marraskuu 2025
    Paikka: Iisalmi, Entinen terveyskeskus / Vetrea. Sisäänkäynti ent. Vetrean/Veljeskodin pääovesta.

    Keskisen perhekeskusalueen perhevalmennusmessut

    Aika: 25.2.2025 ja 27.5.2025 klo 16.15-18.00, lokakuu 2025 ja joulukuu 2025
    Paikka: KYS auditorion viereinen luentosali ja aulatila, Puijonlaaksontie 2, 70210 Kuopio, valkea rakennus pääsairaalan vasemmalla puolella.
    Ohjelma:
    klo 17.30-18.15 Vauvan uni ja mielenhyvinvointi vauvaperheessä -luento Kuopion ensikotiyhdistys ry

    Eteläisen perhekeskusalueen perhevalmennusmessut

    Aika: 25.3.2025  klo 17-19, maaliskuu 2025, elokuu 2025
    Paikka: Varkaus, Varkauden Perheentalo, Kauppakatu 32

     

  5. 29.4.2025 Tapahtuma

    Neuvolan etäperhevalmennukset

    Perhevalmennus on tärkeä osa odottavan perheen valmistautumista synnytykseen, vanhemmuuteen ja lapsen hoitoon. Se tarjoaa sinulle ja perheellesi tietoa ja tukea, jotta voitte aloittaa uuden elämänvaiheen mahdollisimman hyvin valmistautuneina.
     
    Keväällä järjestämme kaksi samansisältöistä etäperhevalmennusta, joihin sisältyy viisi etätapaamista Teams-etäyhteydellä. Valmennuskerroille voit osallistua oman aikataulusi mukaan ja haluamassasi järjestyksessä raskausviikoistasi riippumatta.

    Perhevalmennukset ovat maksuttomia eivätkä vaadi ilmoittautumista. Tilaisuuksia ei tallenneta.
    Osallistumislinkit tapaamisiin lisäämme tapahtumaan ajankohdan lähestyessä. Lisätietoa saat neuvolasta.

    Olet kumppanisi tai tukihenkilösi kanssa lämpimästi tervetullut!

    Vuoden 2025 ensimmäinen etäperhevalmennus

    1. Imetys, ensiviikot vauvan kanssa, terveystottumukset./Peruttu, sisältö päivityksessä.

    2. Keskiviikko 5.2.2025 klo 16.30-18, Liikunta ja synnytyksestä palautuminen, koko perheen suunhoito
    Liity tapahtumaan tästä linkistä.

    3. Vanhemmuus, parisuhde ja seksuaalisuus/Peruttu, sisältö päivityksessä.

    4. Keskiviikko 19.2.2025 klo 16.30–18, Turvallinen vanhemmuus ja stressin säätely vauva-arjessa, Kuopion ensikotiyhdistys ry
    Liity tapahtumaan tästä linkistä.

    5. Maanantai 24.2.2025 klo 16.30–18, Synnytysvalmennus ja sairaalaan tutustuminen
    Liity tapahtumaan tästä linkistä.

    Vuoden 2025 toinen etäperhevalmennus

    Järjestetään joka maanantai tai keskiviikko mainitulla viikolla.

    Lisäämme osallistumislinkit ja päivämäärän ajankohdan lähestyessä.

    1. Maanantai 28.4.2025 klo 16.30–18, Imetys, ensiviikot vauvan kanssa, terveystottumukset. Liity tapahtumaan tästä linkistä.

    2. Keskiviikko 7.5.2025 klo 16.30–18, Liikunta ja synnytyksestä palautuminen, koko perheen suunhoito
    ​​​​​​​Liity tapahtumaan tästä linkistä

    3. Maanantai 12.5.2025 klo 16.30–18, Vanhemmuus, parisuhde ja seksuaalisuus
    Liity tapahtumaan tästä linkistä

    4. Keskiviikko 21.5.2025 klo 16.30–18, Turvallinen vanhemmuus ja stressin säätely vauva-arjessa, Kuopion ensikotiyhdistys ry  Liity tapahtumaan tästä linkistä.
    ​​​​​​​

    5.  Maanantai 26.5.2025 klo 16.30–18, Synnytysvalmennus ja sairaalaan tutustuminen
    ​​​​​​​Liity tapahtumaan tästä linkistä

    Ensimmäistä kertaa Teamsissa?

    Etätapaamiset järjestetään maksuttoman Microsoft Teams -palvelun avulla. Jos käytät Teamsia ensimmäistä kertaa laitteellasi, varaathan tarpeeksi aikaa siihen tutustumiseen.

    Tietokoneella voit osallistua verkkoselaimella tai kirjautumalla Microsoft Teams -sovellukseen. Voit osallistua tietokoneella suoraan selaimen kautta tai ladata Teams-ohjelman tietokoneellesi täältä.
     
    Matkapuhelimella tai tabletilla Teamsin käyttö onnistuu helpoiten sovelluksen avulla. Teams on saatavilla mobiililaitteille App Storesta (iPhone) tai Play Kaupasta (Android).

  6. 6.5.2025 Tapahtuma

    Hyvinvointi Pohjois-Savossa – mikä mättää, mikä kantaa?

    Kaikille pohjoissavolaisille asukkaille avoin tilaisuus, tule mukaan!

    Aika: tiistaina 6.5.2025 klo 18–19

    Paikka: Teamsissa Liity tästä tilaisuuteen 

    Kohderyhmä: Pohjoissavolaiset asukkaat

    Järjestäjät : Pohjois-Savon hyvinvointialue yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston, Diakonia ammattikorkeakoulun ja Pohjois-Savon liiton kanssa.

    Tavoite;    Kuulijat saavat tietoa pohjoissavolaisten hyvinvoinnin tilasta ja miten tietoa aiotaan hyödyntää. Mitä minä itse ja mitä yhdessä voimme tehdä?

    Sisältö:   Kerromme, miten pohjoissavolaiset kokevat terveytensä ja hyvinvointinsa. Pitkäaikaissairastavuus, elintavat ja heikko luottamus päättäjiin rapautta-vat alueemme elinvoimaa ja asukkaiden hyvinvointia. Uusia ratkaisuja luonnosta ja yhteisöllisyydestä?

    Ohjelma     

    Puheenjohtaja Tomi Mäki-Opas, Professori, Itä-Suomen yliopisto ja Pohjois-Savon hyvinvointialue 

    18.00–18.05        Lupsakasti tervetulloo. Marko Korhonen, hyvinvointialue-johtaja, Pohjois-Savon hyvinvointialue. 

    18.05–18.15    Hyvvää elämää Pohjois-Savossa. Keitä elämä potkii ja miks? Hanna Rekola, projektitutkija, Itä-Suomen yliopisto ja Pohjois-Savon hyvinvointi-alue.

    18.15–18.20    Kysäsehän jottain. 

    18.20–18.30    Millainen paekka Pohjois-Savo on ellää asukkaiden näkökulmasta. Sakari Kainulainen, dosentti, Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Säde Ryt-könen, HYTE- ja osallisuuspäällikkö, Pohjois-Savon hyvinvointialue.

    18.30–18.40       Kokemukset siitä, mikä pittää immeiset virkeinä ja mikä taas rassoo Pohjois- Savossa. Olli Lehtonen, apulaisprosessori, Itä-Suomen yliopisto ja Max Stranden, väitöskirjatutkija, Itä-Suomen yliopisto.

    18.40–18.50    Rahhoo ja elinvoimoo kun voijaan paremmin. Tytti Määttä, maakunta-johtaja, Pohjois-Savon liitto

    18.50–19.00    Kysäsehän jottain.

    19.00    Päätetään tämä tillaisuus.

    Lisätietoja:

    Sisältö: 

    • Hanna Rekola, projektitutkija, Itä-Suomen yliopisto ja Pohjois-Savon hy-vinvointialue. hanna.rekola(at)uef.fi, 046 921 4359
    • Kati Kinnunen, arviointiylilääkäri, Pohjois-Savon hyvinvointialue, kati.kinnunen(at)pshyvinvointialue.fi, 044 717 9374
    • Tomi Mäki-Opas, Professori, Itä-Suomen yliopisto ja Pohjois-Savon hy-vinvointialue. tomi.maki-opas(at)uef.fi, 050 323 4020
    • Sakari Kainulainen, tutkija, YTT dosentti, Diakonia-ammattikorkeakoulu. sakari.kainulainen(at)diak.fi, 040 869 6018
    • Säde Rytkönen, HYTE- ja osallisuuspäällikkö, Pohjois-Savon hyvinvointi-alue. sade.rytkonen(at)pshvyinvointialue.fi, 044 717 6370
    • Olli Lehtonen, apulaisprosessori, Itä-Suomen yliopisto. ol-li.lehtonen(at)uef.fi, 050 466 4983
    • Max Stranden, väitöskirjatutkija, Itä-Suomen yliopisto. max.stranden(at)uef.fi, 050 478 4301

        

    Käytännön järjestelyt: 

    Säde Rytkönen, HYTE- ja osallisuuspäällikkö, Pohjois-Savon hyvinvointialue, sade.rytkonen(at)pshyvinvointialue.fi, 044 717 6370


     

Sisältöjulkaisija

Pohjois-Savon hyvinvointialueen logo

Blogit

  1. Älypuhelin, jonka ympärille on aseteltu stetoskooppi.
    17.4.2025 Blogi

    KEIKKA-hankkeessa edetään innovaatioalustan hankinnalla ja verkostoyhteistyöllä

    Helmikuun hulinat

    Helmikuussa KEIKKA-hanke käynnistyi vauhdikkaasti. Ensimmäiset viikot kuluivat tutustuessa toisiimme ja hankkeen suunnitelmiin, sekä laatiessa projektisuunnitelmaa ja viestinnän suunnitelmia. Vaikka Pohjois-Savossa on aiemminkin ollut innovaatioita kehittävää toimintaa, alueelta on puuttunut innovaatioiden systemaattinen keräys ja kaupallistaminen. Aalto-yliopiston Innovaatio-ekosysteemissä kaupallistamisen polut on kuvattu erittäin selkeästi, ja vastaavia selkeitä prosesseja kaivataan myös meidän alueellamme.

    Sähköisen innovaatioalustan hankinta

    Maaliskuussa sähköisen innovaatioalustan hankinta nousi keskiöön. Selvitystyöhön kuului muun muassa porttikäsittelyn aloittaminen, projektikortin täyttäminen ja tiivis yhteydenpito ICMT-hankepalveluiden kanssa. He ovat opastaneet meitä yksityiskohtaisesti ja kärsivällisesti hankinnan edistämisessä. Suurkiitos heille sujuvasta yhteistyöstä! 

    Sopimusneuvottelut innovaatioalustasta ovat vielä kesken. Innovaatioalustan pilotoinnin hankinta on edennyt kuitenkin vauhdikkaasti ja tavoitteenamme on saada alusta käyttöön Pohjois-Savon hyvinvointialueelle kesäkuussa 2025.

    Muita maaliskuun kuulumisia

    Maaliskuussa osallistuimme Johnson & Johnsonin, Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyöpäivään. Tapahtuma oli erittäin antoisa, ja saimme tutustua uusiin innovatiivisiin ratkaisuihin ja palveluihin sekä keskustella innovatiivisista hankinnoista.

    Vaikka toimintamme on vielä alkuvaiheessa, hanke on herättänyt kiitettävästi kiinnostusta. Olemme pitäneet jo lukuisia yhteistyötapaamisia ja sopineet runsaasti lisää keskusteluja muiden hyvinvointialueiden ja innovaatiotoimijoiden kanssa. Usean eri organisaation kanssa tehty yhteistyö auttaa meitä hahmottamaan innovaatiotoiminnan nykytilaa, kehittymismahdollisuuksia ja vältettäviä sudenkuoppia.

    Tulevaisuuden suunnitelmia

    Olemme pohtineet Pohjois-Savon hyvinvointialueen innovaatiotoiminnan brändäystä ja nimeä. Muutama hyvä idea onkin jo syntynyt, niistä lisää myöhemmin! Olemme myös hahmotelleet alustavaa innovaatioiden kaupallistamisen toimintamallia, josta yhdessä verkostojen kanssa tutkija-innovaattori kasvupolkua on hyvä lähteä rakentamaan eteenpäin. Olemme tutustuneet patentti- ja keksintösäädöksiin sekä Pohjois-Savon hyvinvointialueen nykyisiin keksintöohjeistuksiin. Myös innovaatiokilpailun alustavia suunnitelmia on jo tehty.
     

    Sonja Reinikka
    Projektikoordinaattori
    Keksi, kehitä ja kaupallista -hanke (KEIKKA)

    Seuraa blogiamme saadaksesi ajankohtaisia päivityksiä hankkeen etenemisestä. Tutustu myös: Keksi, kehitä ja kaupallista -hanke (KEIKKA) - Pohjois-Savo

    __

    KEIKKA-hanketta osarahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR). Rahoituksen myöntäjänä toimii Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.
     


     

  2. 14.4.2025 Blogi

    Opetusvastaanotto 2.0 - Esittelyssä yleislääketieteen ylilääkäri Sonja Soininen

    Olen Sonja Soininen ja toimin osana OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hanketta perustetulla opetusvastaanotto 2.0:lla yleislääketieteen ylilääkärin virassa (50 %). Toiset 50 % työskentelen Itä-Suomen yliopiston yleislääketieteen apulaisprofessorin tenure track-tehtävässä.

    Opetusvastaanotolla tehtäväni keskittyvät perusterveydenhuollon toiminnan, tutkimuksen ja opetuksen kehittämiseen, ulkoisen tutkimusrahoituksen hankintaan sekä Opetusvastaanotto 2.0 -toiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen yhdessä projektitiimimme kanssa. Tavoitteena on edistää ja kehittää perusterveydenhuollon ja hyvinvointialueen palvelutuotantoa tukevaa tutkimusta ja perusterveydenhuollon toimintamalleja, sekä vahvistaa yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston, Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja Itä-Suomen yhteistyöalueen välillä. Olemmekin suunnittelemassa opetusvastaanoton yhteyteen perustettavaa uutta monialaista perusterveydenhuollon, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tutkimuskeskusta. Tämä Health Hub tulee toimimaan tutkimuksen, koulutuksen, kehittämisen ja innovaatiotoiminnan alustana ja linkkinä erikoisalojen kliiniseen tutkimukseen, tutkimusryhmiin, Itä-Suomen yhteistyöalueen muihin perusterveydenhuollon yksiköihin, yrityksiin ja kolmannen sektorin toimijoihin.

    Taustaltani olen lääketieteen tohtori ja yleislääketieteen erikoislääkäri. Olen tehnyt yli 10 vuotta kliinistä työtä perehtyen erityisesti diabeteksen hoitoon. Tutkimustyöstä innostuin jo lääketieteen opintojen aikana aloittaessani Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta ja ravitsemus- tutkimuksessa vuodesta 2006. Mielestäni on tärkeää, että opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus osallistua erilaisten tutkimusten toteuttamiseen. Opetusvastaanotto Osmo mahdollistaa tutkimuksellisten opinnäytetöiden tekemisen ja tieteellisen ajattelutavan kehittymisen.

    OTSO-hankkeessa olemme kehittäneet OmaTiimi-mallia, jossa potilaan hoidon tukena on omalääkäri, OmaTiimin lääkäri, omahoitaja sekä monialainen tiimi. Opetusvastaanotto Osmo, joka kouluttaa tulevia terveydenhuollon ammattilaisia, on suunniteltu juurruttamaan tätä mallia. Toisaalta opetusvastaanotolla voidaan kehittää monialaista työskentelyä sekä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyömalleja, jotka voidaan vuorostaan jalkauttaa palvelujärjestelmään.
    Opetusvastaanotto on konseptina uusi, ja on mahtavaa päästä mukaan tiimiin. Toivon, että tästä kehityksestä ja yhteistyöstä tulevat hyötymään niin koko sosiaali- ja terveydenhuollon kenttä kuin kolmas sektori ja palveluita käyttävät Pohjois-Savon asukkaat.

    Lue lisää:
    Opetusvastaanotto - Pohjois-Savo 2.0 (pshyvinvointialue.fi)
    OTSO-hanke (pshyvinvointialue.fi)

    Yhteystiedot:
    Sonja Soininen, yleislääketieteen ylilääkäri
    sonja.soininen@pshyvinvointialue.fi


     

     


     


    Opetusvastaanotto 2.0 -projekti on osa OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hanketta, johon Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 2,5 milj. euroa valtionavustusta vuosille 2024–2025 Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Ohjelman rahoitus tulee täysin EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Hankkeen aikana on tarkoitus pilotoida ja käynnistää opetusvastaanotto Osmon toiminta.

  3. 4.4.2025 Blogi

    Asiakasraati opetusvastaanotto Osmon kehittämisen tukena

    Pohjois-Savon hyvinvointialue hyödyntää asiakasraateja palveluidensa kehittämisessä. Asiakasraadissa toimivaksi kehittäjäasiakkaaksi voi päästä esimerkiksi työntekijän suosituksesta tai avoimen haun kautta.

    Opetusvastaanotto Osmon ja OmaTiimi-mallin yhteinen asiakasraati koostuu asiakkaista, joilla on oma lähiajan kokemus sairaudesta tai vammasta, ja jotka haluavat jakaa tietojaan palvelujen suunnittelussa ja kehittämisessä. Nämä kehittäjäasiakkaat voivat osallistua raatiin ilman erityistä koulutusta tai valmennusta.

    Opetusvastaanotto Osmo on tulevaisuuden monialainen oppimisyksikkö, joka kouluttaa tulevia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia ja tarjoaa kokonaisvaltaisia palveluita pohjoissavolaisille. Vastaanoton toimintaa pilotoidaan syksyllä 2025. Miten asiakasraati käytännössä kehittää opetusvastaanoton toimintaa?

    – Meidän asiakasraadin tavoitteena on arvioida, suunnitella ja kehittää pohjoissavolaisten asukkaiden hoidon jatkuvuutta sekä perustason palveluita hoitopolun eri vaiheissa asiakasnäkökulmasta. Raadin kanssa on pohdittu muun muassa, millaisissa tilanteissa perusterveydenhuoltoon hakeutuva asiakas voisi asioida moniammatillisen opiskelijatiimin vastaanotolla ja milloin olisi tärkeää päästä tutun ammattilaisen vastaanotolle, kertoo projektisuunnittelija ja asiakasraadin puheenjohtaja Henna Oikarinen. 

    Asiakasraadilta saadaan siis arvokasta tietoa toiminnan kehittämiseksi. Esimerkiksi suurin osa asiakasraadista olisi valmis tulemaan moniammatillisen opiskelijatiimin vastaanotolle, kun hoidon syy olisi jokin seuraavista:

    1. Pitkäaikaissairaus ja sen lääkehoito, kun potilaan tilanne on muuttunut.
    2. Vanhan tuki- ja liikuntaelinoireen vaikeutuminen
    3. Virtsatie-, silmä- tai kynsivallintulehdus

    Sen sijaan oma tuttu ammattilainen toivotaan vastaanotolle silloin, kun kyse on mieliala-asioista, seksuaaliterveysasioista tai useammasta terveysongelmasta. Nopea hoitoon pääsy katsottiin tärkeäksi muun muassa tulehdusasioissa sekä mieliala-asioissa.

    Alla olevasta kuvasta löydät koosteen asiakasraadin ajatuksista opetusvastaanotolla asioimiseen liittyen. Seuraavan kerran raati kokoontuu toukokuussa 2025. Pysyhän kuulolla tulevasta!


     

     


    ”Opetusvastaanotto 2.0 -projekti on osa OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hanketta, johon Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 2,5 milj. euroa valtionavustusta vuosille 2024–2025 Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Ohjelman rahoitus tulee täysin EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Hankkeen aikana on tarkoitus pilotoida ja käynnistää opetusvastaanotto Osmon toiminta.

  4. KEIKKA-hanke
    31.3.2025 Blogi

    KEIKKA-hanke: Innovaatioiden ja kaupallistamisen uusi aikakausi Pohjois-Savossa

    Pohjois-Savon hyvinvointialueella on käynnistynyt uusi ja innostava hanke, joka lupaa mullistaa alueen innovaatio- ja kehitystoiminnan. Keksi, kehitä ja kaupallista (KEIKKA) -hanke on saanut alkunsa tarpeesta lisätä innovaatioiden ja keksintöjen määrää sekä kasvattaa uusien yritysten lukumäärää Savilahden alueella. Tämä hanke tähtää erityisesti terveysteknologian ja terveysalan innovaatioiden, tutkimuksen ja kehityksen edistämiseen.


    Innovaatioiden ekosysteemin vahvistaminen

    KEIKKA-hankkeen ytimessä on TKIO-ekosysteemin (tutkimus, kehitys, innovaatio ja opetus) vahvistaminen. Tämä ekosysteemi on olennainen osa erikoissairaanhoidon ja yliopistollisen sairaalan uudistusta. Innovaatioiden vahvistuminen ei ainoastaan paranna terveydenhuollon palveluiden laatua ja saatavuutta, vaan myös tehostaa potilasprosesseja ja hoitopolkuja, lisäten samalla tuottavuutta.


    Yhteistyö ja koordinaatio avainasemassa

    Pohjois-Savon alueella on havaittu, että innovaatiotoiminta ei ole riittävän koordinoitua, eikä yhteisiä toimivia palveluita ja prosesseja ole tarpeeksi. KEIKKA-hanke pyrkii ratkaisemaan tämän luomalla yhteisen sähköisen järjestelmän, joka mahdollistaa innovaatioiden keräämisen, kehittämisen ja hallinnoinnin. Tämä alusta tuo ideat näkyviksi niille tahoille, joilla on valmiudet jatkokehittää niitä. Lisäksi eri toimijoille ja organisaatioille luodaan kannustimet innovaatiotoimintaan.


    Innovaatioiden kaupallistaminen

    Hankkeen aikana luotu prosessi innovaatioiden kaupallistamiseksi kirjataan näkyväksi, ja tämän kehittämistä jatketaan myös hankkeen päätyttyä. Pohjois-Savon hyvinvointialue jatkaa yhteistyötä yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa varmistaakseen, että kehitetyt innovaatiot pääsevät markkinoille ja hyödyttävät laajasti terveysalaa.


    Laadukkaampia palveluita ja strategista kehitystä

    KEIKKA-hankkeen toimenpiteet ja kehitettävät palvelut sekä innovaatiojärjestelmä parantavat palvelujen laatua ja saavutettavuutta. Ne tekevät hyvinvointialueen uudistamisesta hallittua, strategista ja pitkäjänteistä sekä edistävät kehitettyjen toimenpiteiden juurruttamista käytäntöön. Tämä hanke on merkittävä askel kohti Pohjois-Savon alueen innovointivalmiuksien ja edellytysten kasvattamista.


    Hankkeen uutuusarvo

    Uusi toimintamalli: Selkeä palveluprosessi ideoiden kaupallistamiseksi (ideasta markkinoille).
    Laajempi innovaatioekosysteemi: TKI-, yritys- ja hyvinvointialueen yhteistyö tiivistyy.
    Tarvelähtöiset ratkaisut: Asukkaiden, hyvinvointialueen työntekijöiden ja tutkimustyötä tekevien sekä opiskelijoiden ideat nousevat osaksi kehitystyötä.
    Konkreettiset yrityskumppanuudet: Pohjois-Savon hyvinvointialueella kaupallisesti edistettävät innovaatiot jalostuvat yhdessä alueen yritysten kanssa. Hankkeen myötä innovaatiotietoisuus ja –myönteisyys lisääntyvät ja tuotoksena syntyy innovaation kehittämisen tiekartta.
     

    Taustalla vahva pohjustus

    Pohjois-Savon hyvinvointialue oli osatoteuttajana vuosina 2023-2024 Terveys- ja hyvinvointiteknologia Kuopion ekosysteemisopimuksessa, jossa kartoitettiin alueen kriittisin tutkimusinfrastruktuuri. Tämä hanke pohjusti KEIKKA-hanketta selvittämällä, kuinka yritykset voisivat hyödyntää tietoja hyvinvointialueen tutkimusinfrastruktuurista tutkimus- ja kehitystyössä.

    KEIKKA-hanke on siis alkanut lupaavasti, ja sen vaikutukset tulevat näkymään laajasti Pohjois-Savon alueella. Innovaatioiden ja kaupallistamisen uusi aikakausi on täällä, ja se tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia ja parannuksia terveysalalle. Seuraa hankkeen etenemistä ja ole mukana luomassa tulevaisuuden terveydenhuoltoa!
     

    Sonja Reinikka
    Projektikoordinaattori
    Keksi, kehitä ja kaupallista hanke (KEIKKA)
     

    _

    KEIKKA-hanketta osarahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR). Rahoituksen myöntäjänä toimii Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.



     

  5. 18.3.2025 Blogi

    Sosiaalityön kansainvälinen päivä tänään 18.3.

    Näin heti alkuun: Oikein hyvää kansainvälistä sosiaalityön päivää kaikille hyvinvointialueen sosiaalityöntekijöille, ja kaikille, ketkä tätä blogia lukevatkaan ─ toivottavasti myös monet yhteistyökumppanit ja päättäjätkin!

    Sosiaalityö on niin suomalaisittain kuin myös kansainvälisesti sekä oppiaine/tieteenala että käytäntö. Vaikka itsenäisenä oppiaineena se on alkanut esimerkiksi Itä-Suomen yliopistossa (silloinen Kuopion yliopisto) vasta 1990-luvulla, sosiaalityöllä on pitkät perinteet niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Suomessa sosiaalityöntekijän koulutuksena on ylempi korkeakoulututkinto, joka sisältää laaja-alaisesti sosiaali- ja yhteiskuntatieteellisiä opintoja, juridishallinnollisia opintoja, etiikkaa, sekä kieli- ja viestintäopintoja, myös vapaavalintaisesti voi valita sivuaineopintoja. Lisäksi opinnäyte eli pro gradu -tutkielma kuuluu kokonaisuuteen.  Valmistuneen sosiaalityöntekijän on haettava rekisteröinti Valvirasta, jotta voi toimia laillistettuna sosiaalityöntekijänä. Kaikkialla maailmassa koulutus ei ole näin korkea ja monipuolinen; voimme olla siis ylpeitä suomalaisesta sosiaalityön maisterikoulutuksesta.

    Sosiaalityö omaa tietyn yhteisen teoria- ja tietoperustan, mutta sosiaalityötä on monenlaista: on sosiaalihuollossa tehtävä sosiaalityö eri toimialoineen tai asiakasryhmineen (esim. sosiaalityö työikäisten, ikäihmisten tai vammaisten parissa, perhesosiaalityö ja lastensuojelu), mutta on myös terveyssosiaalityö sekä muun muassa puolustusvoimissa, vankiloissa ja kouluissa tehtävä sosiaalityö. Nämä työn eri alueet vaativat yhteisen perustan päälle tulevaa, spesifiä osaamista, mikä kehittyy ja lisääntyy juuri kyseessä olevalla alueella työskenneltäessä (vrt. lääketieteen eri osa-alueet).

    Joskus kuulee joidenkin henkilöiden, jopa itse sosiaalityöntekijöiden tai muiden sosiaalialan toimijoiden, arvottavan erityisesti jonkin tietyn työalueen tärkeyttä. Monesti olen esimerkiksi kuullut, että erityisesti sosiaalihuollossa tehtävää sosiaalityötä pidetään tärkeänä juuri sen päätösvallan vuoksi. Tämä on hyvin eriskummallinen ajatus. Sosiaalityö on sisällöltään niin paljon muutakin kuin hallintopäätöksiä. Se on monenlaista asiantuntijatyötä: vaativia elämäntilanne- ja muita arviointeja, psykososiaalista tukemista ja työskentelyä asiakkaan kanssa usein ihmiselämän haastavimmissa ja vaikeimmissa tilanteissa (kuoleman lähestyminen, vakava sairaus tai vammautuminen, asunnottomuus, addiktiot, kaltoinkohtelun tai väkivallan uhriksi joutuminen, työttömyys, rahattomuus, näköalattomuus jne.). Se on asiakkaan osallisuuden ja voimaantumisen tukemista, moniammatillista ja monialaista yhteistyötä asiakkaiden hyväksi ja monenlaista muuta.

    Itse ajattelen, että kaikki sosiaalityön osa-alueet ja kontekstit ovat yhtä arvokkaita. On erilaisia ja eri-ikäisiä asiakkaita erilaisine tarpeineen, jolloin eri alueiden erityisosaamista ‒ siis erilaista sosiaalityötä ‒ tarvitaan. Sosiaalityöntekijän ammatti ja työ on varsinainen näköalapaikka: Voin ihan käsi sydämellä todeta, että harvassa ammatissa pystyy näkemään sen ihmiselämän kirjon, mitä sosiaalityössä näkee ja kokee.

    Olkaamme ylpeitä sosiaalityön laaja-alaisesta ja monimuotoisesta työstä ja osaamisesta; sosiaalityö ja sosiaalityöntekijät ovat päivänsä ansainneet!

    Sointu Riekkinen-Tuovinen
    YTT, tutkija, laillistettu sosiaalityöntekijä

  6. 7.3.2025 Blogi

    Hyvinvointialuejohtajan TET-kierros: Aulapalvelut ja puhelinvaihde ovat koko hyvinvointialueen sydän

    TET-kierroksellani, tutustuessani aulapalveluihin ja puhelinvaihteeseen huomasin, että ne ovat asiakaspalvelumme sydän ja käyntikortti. Moni asiakkaamme on ensikontaktissa juuri tähän tukipalveluumme, joko puhelimitse tai kasvotusten.


    ​​​​​​​

    Näissä palveluissa työskentelee yhteensä 28 henkilöä, jotka hoitavat moninaisia tehtäviä. Yksikössä työskentelee myös useita henkilöitä, jotka ovat tarvinneet kevyempää työtä terveydenhuollosta ja ovat erittäin ammattitaitoisia.  

    Puhelinvaihteessa on kahdeksan työskentelypistettä. Puhelinpalveluissa ylläpidetään myös sisäistä puhelinluetteloa, joten on tärkeää ilmoittaa muutokset heille. Näin vaihteen työ helpottuu, kun oikeat henkilöt löytyvät ajantasaisen tiedon avulla. Puhelinvaihteessa huomataan nopeasti, jos jossain päin aluettamme on ongelmia puhelinliikenteessä, ja silloin vaihteeseen soitetaan normaalia enemmän.

    Vaihteeseen soittavat myös apteekit ja konsultointia etsivät lääkärit, joten talon sisäisen puhelinluettelon ajantasaisuus.

    Puhelinpalvelu tekee paljon asiakasohjausta ja neuvontaa, ja sinne soittavia neuvotaan olemaan yhteydessä oikeaan tahoon. Kuulin myös, että ihmisten yksinäisyys kuuluu puheluissa.

    Asiakaskontakteja tulee päivän aikana satoja, ja vaihteeseen soitetaan monenlaisissa asioissa. TET-jakson aikana pääsin kuuntelemaan puheluita ja huomasin, että tässä työssä tarvitaan lähes salapoliisin taitoja. Vaihde sijaitsee Kuopiossa, mutta asiakkaat voivat kysyä apua esimerkiksi Varkaudessa oikean paikan löytämiseen.

    Jokainen kysyjä kohdataan ihmisenä ja henkilönä, ja mietitään asiakaslähtöisesti, minne juuri tämän henkilön kuuluisi olla yhteydessä. Joskus puhelun aikana selviää, että soittaja on ohjattava eri paikkaan kuin alun perin ajatteli. Parasta tässä työssä on se, että asiakkaalle tuotetaan hyvä mieli.

    Tämä yksikkö tuottaa myös aulapalveluita Kuopion yliopistollisella sairaalalla Pääsairaalassa, Kaarisairaalassa ja päivystyksessä.

    Heidän työtehtäviinsä kuuluvat myös potilaiden ja asiakkaiden siirtojen järjestelyt takseilla eri laitosten välillä. Päivittäin tällaisia järjestelyitä hoidetaan 20-50. Lisäksi aulapalvelut, eli neuvontapisteet, vastaavat monenlaisiin pysäköintiin liittyviin kysymyksiin. Työssä on tärkeää löytää kultainen keskitie avunannossa ja opastamisessa. Tämä työyksikkö on oikea näköalapaikka, ja on oltava selvillä laajalti asioista.


    ​​​​​​​

    Yksikössä vallitsee hyvä henki ja työntekijöiden pysyvyys on korkealla tasolla. Kun hyvinvointialue aloitti vuoden 2023 alussa, ensimmäiset puoli vuotta olivat melkoista ja neuvontamäärät korkeita. Tiimihenki kasvoi entisestään, kun autettiin toinen toistaan työtehtävästä riippumatta. Tiimin toimivuus korostui tuolloin erityisesti.

    Työtehtäviä tälle yksikölle kuuluu todellakin laidasta laitaan ja joku saattoi unohtua mainitakin.

    Tämä päivä oli silmiä avaava ja suuri kiitos perehdyttämisestä yksikköön.

    Marko Korhonen
    Hyvinvointialuejohtaja
    marko.korhonen@pshyvinvointialue.fi

  7. 7.3.2025 Blogi

    OmaTiimi-blogi: OmaTiimi-malli edistää hoidon jatkuvuutta pienin askelin

    Pohjois-Savon hyvinvointialueella otetaan käyttöön OmaTiimi-malli hoidon jatkuvuuden edistämiseksi. Mallin mukainen toiminta käynnistetään perusterveydenhuollon vastaanottopalveluissa vaiheittain vuosien 2024–2026 aikana. Tässä blogissa projektipäällikkö Mari Kiema kertoo ajatuksiaan hoidon jatkuvuuden edistämisestä.  

    Miten OmaTiimi-malli parantaa hoidon jatkuvuutta?  

    OmaTiimi-mallin tavoitteena on, että potilas tai asiakas saa tarvitsemansa palvelut sujuvasti yhtenä kokonaisuutena tutuilta ammattilaisilta. Potilaalle tai asiakkaalle nimetään omahoitaja ja mahdollisuuksien mukaan omalääkäri.   

    Jatkuvuuteen liittyy tiiviisti hoitoon liittyvä kirjaaminen ja yhteistyö hoitavien tahojen kesken. Terveys- ja hoitosuunnitelma on tärkeä työkalu hoidon jatkuvuuden varmistamisessa ja hoitavien ammattilaisten välisessä viestinnässä. Pohjois-Savon mallissa omatiimin muut lääkärit ja hoitajat ottavat vastuuta hoidosta silloin, kun nimetty ammattilainen ei ole saatavilla. Hoitoa ohjaa omalääkärin ja/tai hoitajan laatima terveys- ja hoitosuunnitelma tai episodimaisen hoidon osalta jatkohoitosuunnitelma. Suunnitelman mukana hoidon punainen lanka jatkuu, vaikka hoitoa toteuttaa toinen ammattilainen.  

    Omatiimin keskeinen ajatus on, että potilaan tai asiakkaan hoito ohjautuu suppeammalle määrälle ammattilaisia kuin aikaisemmin. Erityisesti paljon palveluita käyttävillä tuttu ammattilainen toteuttaa hoitoa aiempaa useammin. Näin pyritään vähentämään hoidon pirstaloitumista ja tiedonkulun ongelmia. Mallissamme on pyritty ottamaan opiksi aikaisemmista kokemuksista erilaisista omalääkärimalleista.  

    Miten konkreettisesti eteenpäin? 

    Hoidon jatkuvuudesta puhuttaessa usein nousevat esille niukat resurssit ja ammattilaisten työmäärä. Tämä mielestäni nivoutuu aiempiin kokemuksiimme omalääkärimallista. Ajattelen kuitenkin, että hoidon jatkuvuutta voidaan hyvin edistää jo nykyisilläkin resursseilla. Itse asiassa ajattelen tutun ammattilaisen toteuttaman hoidon säästävän ammattilaisen aikaa ja muita resursseja. 

    Meidän OmaTiimi-mallissamme jatkuvuutta edistetään askel kerrallaan paikalliset lähtökohdat huomioiden. Lopultahan on kysymys siitä, miten pyrimme ohjaamaan potilaidemme ja asiakkaidemme hoitopolkua siten, että jatkuvuus toteutuisi aiempaa paremmin. Yksiköt kehittävät toimintatapojaan siten, että ensin hoidon jatkuvuus toteutuisi yksittäisen sairausepisodin sisällä. Tämän jälkeen yksiköt lähtevät edistämään hoidon jatkuvuutta paljon palvelua tarvitsevien potilaiden tai asiakkaiden hoidossa. Isot terveyskeskukset tai -asemat voivat edistää hoidon jatkuvuutta myös organisoitumalla pienemmiksi tiimeiksi. Puhuisinkin meidän mallissamme ennemminkin hoidon jatkuvuuden mallista kuin omalääkärimallista. 

    Pilottiyksiköt (Karttula, Lapinlahti, Siilinjärvi ja Varkaus) ovat ottaneet OmaTiimi-mallin käyttöön ja kehittävät hoidon jatkuvuutta askel askeleelta. Syksyn aikana yksiköt ovat tarkastelleet nykyistä vastaanottoprosessiaan jatkuvuuden näkökulmasta. Yksiköiden seuraavana tehtävänä on suunnitella, millaisella ”askelluksella” lähtevät jatkuvuutta edistämään. Kevään aikana kukin pilottiyksikkö kehittää vastaanottoprosessiaan jatkuvuutta tukevaksi. Ilahtuneena voin todeta, että hoidon jatkuvuuden lisääminen näyttää olevan ammattilaistemme sydäntä lähellä. Uskon, että potilaamme ja asiakkaamme voivat havaita jatkossa entistä useammin saavansa palvelua samalta ammattilaiselta.  

    Lue lisää Varkauden sote-keskuksen kehittämistyöstä: OmaTiimi-blogi - Hoidon jatkuvuuden kehittäminen alkoi
     


    Mari Kiema.

     

    Muutos toteutetaan OmaTiimi Pohjois-Savossa eli OTSO-hankkeessa, johon Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta vuosille 2024–2025 Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. OTSO-hankkeen aikana hoidon jatkuvuusmallin juurtumista tukee tulevia ammattilaisia kouluttava Opetusvastaanotto 2.0. Lisäksi vuonna 2025 käyttöönotettava Tarmoa-alusta sujuvoittaa asiakasohjausta ja neuvontaa mahdollistaen kolmannen sektorin toiminnan kiinnittämisen asiakkaan arjen tueksi.  
     

    Seuraa blogiamme saadaksesi ajankohtaisia päivityksiä projektin etenemisestä ja hoidon jatkuvuusmallin kehittämisestä Pohjois-Savossa.