Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma
Pohjois-Savon hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2021–2025 linjaa alueellisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (HYTE) koordinaation painopisteet ja niiden toimeenpanon.
Tutustu myös osallisuusohjelmaan:
Lisäksi vuosittain julkaistaan hyvinvoinnin vuosiraportti:
Pelastustoimen palvelutasopäätös
Pelastustoimen järjestämisestä annetun lain (613/2021) mukaan hyvinvointialueen pelastustoimen on laadittava pelastustoimen palvelutasopäätös.
Pohjois-Savon hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutasopäätöksessä on otettu huomioon kansallisesti merkittävät riskit, selvitetty alueella esiintyvät uhkat ja arvioitu niistä aiheutuvat riskit sekä määritelty toiminnan tavoitteet, käytettävät voimavarat, tuotettavat palvelut ja niiden taso. Palvelutasopäätöksessä on huomioitu myös toiminta valmiuslain (1552/2011) tarkoitetuissa poikkeusoloissa ja niihin varautuminen. Palvelutasopäätös sisältää suunnitelman palvelutason kehittämisestä. Aluevaltuuston hyväksymä palvelutasopäätös on voimassa 1.12.2023-31.12.2027.
Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma
Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma on kiinteä osa koko hyvinvointialueen uudistumisen ohjelmakokonaisuutta. Uudistukset perustuvat hyvinvointialuestrategiaan ja palvelustrategiaan. Lisäksi aluehallitus on hyväksynyt palvelustrategian toimeenpanoon liittyvän reformin käynnistämisen, johon liittyy viisi isompaa palvelutoiminnan uudistamisen kokonaisuutta. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimeenpano toteutetaan viidessä ohjelmakokonaisuudessa, joita ovat:
• Henkilöstövoimavarojen kehittäminen ja vahvistaminen
• Hallinto, hankinnat ja tilat
• Digitaalisten palvelujen kehittäminen
• TKKI-ohjelma
• Pelastustoimen palvelutasopäätös
Ohjelmakokonaisuudet sisältävät lukuisia toimenpiteitä, jotka osin ovat ”nopeiden säästötoimien” toimenpiteitä ja osin pidempiaikaisia ohjelmallisia toimia. Yhteensä ohjelmilla pyritään n. 30–50 miljoonan euron pysyviin aleneviin kustannusvaikutuksiin.
Palvelujärjestelmän uudistus
Palvelujärjestelmän uudistamista ohjaa hyvinvointialueen strategia, ja se kytkeytyy tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toteuttamiseen. Uudistuksessa on viisi kokonaisuutta:
- (R1) vastaanottotoiminnan ja alueellisen erikoissairaanhoidon sekä aikuissosiaalityön uudistus: aluevaltuuston päätös 17.6.20204
- (R2) osastohoidon, asumisen ja kotiin vietävien palveluiden uudistus: aluevaltuuston päätös 17.6.20204
- (R3) perhe- ja vammaispalveluiden uudistus: aluevaltuuston päätös 16.12.2024
- (R4) erikoissairaanhoidon ja yliopistollisen sairaalan uudistus: aluevaltuusto päättää toukokuussa 2025
alatyöryhmät:
- avoterveydenhuollon poliklinikkatoiminta
- operatiivinen toiminta ja invasiiviset toimenpiteet
- tutkimus ja opetus
- päivystys ja akuutti
- yhteistoiminta-alue (YTA)
- (R5) mielenterveys- ja päihdepalveluiden uudistus: aluevaltuusto päättää loppuvuonna 2025
Lue lisää palvelujärjestelmän uudistuksesta pshyvinvointialue.fi/palvelujärjestelmän-uudistus.
Itä-Suomen yhteistyöalueen yhteistyösopimus
Hyvinvointialueiden yhteistyöstä säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain (612/2021, jäljempänä järjestämislaki) 5 luvussa. Yhteistyöalueelle laaditaan hyvinvointialueiden yhteistyösopimus valtuustokausittain. Yhteistyösopimuksen on edistettävä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvaikuttavuutta, tuottavuutta, laatua, asiakas- ja potilasturvallisuutta, tarpeenmukaisuutta, yhdenvertaista saatavuutta, kielellisiä oikeuksia sekä palveluketjujen ja palvelukokonaisuuksien toimivuutta. Sopimuksessa on lisäksi varmistettava, että yhteistyösopimuksen perusteella sosiaali- ja terveydenhuoltoa antavassa toimintayksikössä on tehtävän hoitamiseksi riittävät taloudelliset ja henkilöstövoimavarat sekä osaaminen. Yhteistyösopimuksessa on sovittava hyvinvointialueiden työnjaosta, yhteistyöstä ja yhteensovittamisesta, ottaen huomioon, mitä järjestämislaissa ja toisaalla on säädetty.
Itäinen yhteistyöalue koostuu Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon hyvinvointialueista. Sopimuksen valmistelu tehtiin yhteistyöalueella työryhmissä, joissa kaikki hyvinvointialueet olivat tasapuolisesti edustettuna. Lisäksi valmistelutyöryhmissä oli edustajat alueen yliopistoista ja ammattikorkeakouluista.
Tämän sopimuksen toteutumista arvioidaan vuosittain Itä-Suomen yhteistyöalueen johtoryhmässä, joka koostuu Itä-Suomen yhteistyöalueen aluehallituksen puheenjohtajista, hyvinvointialuejohtajista sekä strategiaja konsernipalveluiden johtajista. Yhteistyösopimus on voimassa 1.12.2024–31.12.2028 tai uuden sopimuksen valmistumiseen saakka.