Läheisille ja perheelle banneri

Läheisille ja perheelle banneri

Läheiselle ja perheelle

Läheiselle

Syöpään sairastuminen koskettaa potilaan lisäksi voimakkaasti myös hänen läheisiään. Läheiset elävät yhdessä sairauden ja sairastuneen kanssa ja joutuvat myös käsittelemään ajatuksia ja suhtautumistaan näihin. Mieli täyttyy herkästi eri kysymyksistä sekä huolesta ja tilanne vaatii usein paljon voimia ja jaksamista myös läheiseltä. 

Läheisten on tärkeä huomioida ja huolehtia myös omasta jaksamisesta sekä hyvinvoinnista. Joskus läheisetkin voivat tarvita ulkopuolista tukea ja on hyvä huomioida omat voimavarat ja mahdollinen avun sekä tuen tarve herkästi. Asia on hyvä ottaa avoimesti puheeksi hoitohenkilökunnan kanssa, tai ottamalla yhteyttä työterveyshuoltoon tai kotikunnan terveyskeskukseen. 
Myös Syöpäjärjestöt ja Pohjois-Savon Syöpäyhdistys tarjoavat kattavasti tukea myös sairastuneen läheisille, perehdy näihin lisää täältä:

Syöpä ja perheen hyvinvointi

Syöpään sairastuminen koskettaa usein myös parisuhdetta tai kokonaista perhettä. Sairastumisen myötä usein koko perheen arki muuttuu, kun arjen roolit ja rutiinit muuttuvat ainakin toistaiseksi. Sairastumisen vaikutukset perheessä riippuu muun muassa siitä, kuka perheenjäsenistä sairastuu syöpään, minkä kokoinen perhe on ja minkä ikäisiä lapsia perheessä on. Perheen jaksamisesta ja mahdollisista huolista on aina hyvä puhua hoitohenkilökunnan kanssa. 

Suomen Syöpäpotilaiden laatima Selviytjän matkaopas sisältää tietoa ja käytännön ohjeita jokapäiväiseen elämään sekä vastauksia kysymyksiin niin syöpään sairastuneelle, syöpään sairastuneen perheelle sekä läheisille. 

Nuoren perheen selviytymisoppaassa kuvataan käytännön tietoa ja selviytymiskeinoja perheille, joissa toinen vanhemmista sairastuu syöpään.

Pohjois-Savon Syöpäyhdistys tarjoaa monipuolista tukea ja palveluita perheille, jossa vanhempi tai lapsi sairastuu syöpään. Yhdistyksen tarjoamien palveluiden tarkoituksena on tukea perheiden selviytymistä arjesta sekä ylläpitää ja edistää koko perheen hyvinvointia. Lue lisää yhdistyksen tarjoamista palveluista täältä:

Vierashuoneet

KYSin useimmilla osastoilla vierailuaikoja ei ole rajoitettu. Omaisilla ja läheisillä on kuitenkin mahdollisuus majoittua heille tarkoitetuissa vierashuoneissa.

  • Vierashuoneet sijaitsevat noin 400 metrin päässä Puijon sairaalasta osoitteessa Taivaanpankontie 6 E.
  • Yöpyminen maksaa yhteensä 50€/yö
  • Hinta sisältää liinavaatteet ja siivouksen, lisäksi on pyykinpesumahdollisuus
  • Huoneissa on kaksi sänkyä, kylpyhuone, televisio ja keittiö. Keittiössä on keittolevy, mikroaaltouuni, jääkaappi sekä kahvin- ja vedenkeittimet. Astioita on kolmen hengen tarpeisiin.
  • Yöpyjien käytössä on myös sauna, joka on lämpimänä iltaisin

Huoneet varataan ja avaimet noudetaan Puijon sairaalan neuvonnasta, jossa vastataan kaikkiin vierashuoneita koskeviin kysymyksiin

Puijon sairaala neuvonta

p. 017 173 991