Potilaalle ja läheiselle

Potilaalle ja läheiselle

Syöpäsairaudet ovat yksi keskeisimmistä kansanterveydellisistä haasteista. Suomessa todetaan yli 30 000 uutta syöpää vuodessa, mutta on tärkeää muistaa, Suomessa syövän hoito ja tutkimus ovat korkeatasoista ja syövän hoitotulokset ovat parantuneet ja parantuvat edelleenkin. Tänä päivänä syöpään sairastuneista jopa 60% paranee täysin.

KYS Syövänhoitokeskus vastaa syöpää sairastavien potilaiden hoidosta Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä. Lisäksi potilaita hoidetaan koko KYSin erityisvastuualueelta hoitopolun eri vaiheissa. KYS Syövänhoitokeskus muodostuu KYSin eri syöpää hoitavista yksiköistä, jossa teitä hoidetaan. Tutustu syöpää hoitaviin yksiköihin tarkemmin täältä:

Syöpä ja hyvinvointi webinaari -tallenteet

Syöpään sairastuminen vaikuttaa aina vahvasti niin sairastuneen kuin hänen läheistensä elämään. Syöpään sairastuminen, siitä toipuminen sekä syövän aiheuttamaan elämänmuutoksen sopeutuminen vievät aikaa ja voimavaroja. Jokaisen syöpään sairastuneen ja heidän läheisen on tärkeä muistaa pitää huolta omasta hyvinvoinnista.

Vuonna 2021 järjestettyjen ja videoitujen Syöpä ja hyvinvointi -webinaarien tarkoituksena on jakaa potilaille ja heidän läheisilleen tietoa hyvinvointiin ja kuntoutumisen tukeen liittyvistä teemoista sekä palveluista - kuinka pitää huolta omasta hyvinvoinnista syöpähoitojen aikana ja niiden jälkeen.

19.10.2021 Sairastuneen sosiaaliturva, syöpä ja työ -Mervi Willman, sosiaalityöntekijä KYS

2.11.2021 Syöpään sairastuneen hoitoa ja hyvinvointia tukeva ravitsemus - Ursula Schwabb, professori, ravitsemusterapeutti, KYS / UEF

16.11.2021 Syöpä ja liikunta -Sanna Kraft, fysioterapeutti, KYS

30.11.2021 Syöpä ja seksuaalisuus -Leena Piiroinen & Jaana Seppänen, seksuaaliterapeutti / sh, KYS

Sisältöjulkaisija

Ajankohtaista

 1. Uutinen

  KYS syövänhoitokeskus vuosikertomus 2023

  16.4.2024
  KYS syövänhoitokeskuksen vuosikertomus 2023 on nyt julkaistu. Vuosikertomuksessa pääset tutustumaan vuoden 2023 syövän hoidon, tutkimus- ja kehittämistoiminnan kohokohtiin. Vuosikertomus muistuttaa ja kertoo kattavasti siitä, että päivittäisen potilashoidon lisäksi sairaalassa ja...
  16.4.2024 Uutinen

  KYS syövänhoitokeskus vuosikertomus 2023

  KYS syövänhoitokeskuksen vuosikertomus 2023 on nyt julkaistu. Vuosikertomuksessa pääset tutustumaan vuoden 2023 syövän hoidon, tutkimus- ja kehittämistoiminnan kohokohtiin. Vuosikertomus muistuttaa ja kertoo kattavasti siitä, että päivittäisen potilashoidon lisäksi sairaalassa ja yliopistossa tehdään laajalla rintamalla tutkimus- ja kehittämistyötä laadukkaan syövän hoidon ja korkeatasoisen tutkimuksen edistämiseksi. 

  Tutustu vuoden 2023 vuosikertomukseen tästä

 2. Uutinen

  Eturauhassyövän hoitosuosituksen diagnostiikkaosuus päivittyi

  13.12.2022
  Eturauhassyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä. Suomalaisen asiantuntijatyöryhmän laatima eturauhassyövän Käypä hoito -suosituksen päivitys pohjautuu nyt ensimmäistä kertaa vuosittain päivittyvään Euroopan urologiyhdistyksen ja eurooppalaisten syövänhoitoyhdistysten hoitosuositukseen. Käypä...
  13.12.2022 Uutinen

  Eturauhassyövän hoitosuosituksen diagnostiikkaosuus päivittyi

  Eturauhassyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä. Suomalaisen asiantuntijatyöryhmän laatima eturauhassyövän Käypä hoito -suosituksen päivitys pohjautuu nyt ensimmäistä kertaa vuosittain päivittyvään Euroopan urologiyhdistyksen ja eurooppalaisten syövänhoitoyhdistysten hoitosuositukseen. Käypä hoito -suosituksesta julkaistiin nyt ensimmäinen, diagnostiikkaan liittyvä osa. 

  Suositus täydentyy hoitoon ja seurantaan liittyvällä osalla kevään 2023 aikana.

  Tutustu tästä päivitettyyn eturauhassyövän Käypä hoito -suositukseen

 3. Tapahtuma

  Tule mukaan etäliikuntaan

  21.9.2022
  Liikunta edistää syövästä kuntoutumista ja nopeuttaa hoidoista toipumista. Se vähentää hoitojen haittoja ja lisää arjen hyvinvointia. Lähde liikkumaan! Syöpäjärjestöt tarjoaa etäliikuntatuokioita ajalla 19.9.–27.11.2022. Etäliikuntatuokiot järjestetään Teams yhteydellä, joten osallistuaksesi...
  21.9.2022 Tapahtuma

  Tule mukaan etäliikuntaan

  Liikunta edistää syövästä kuntoutumista ja nopeuttaa hoidoista toipumista. Se vähentää hoitojen haittoja ja lisää arjen hyvinvointia. Lähde liikkumaan!

  Syöpäjärjestöt tarjoaa etäliikuntatuokioita ajalla 19.9.–27.11.2022. Etäliikuntatuokiot järjestetään Teams yhteydellä, joten osallistuaksesi tarvitset vain tietokoneen tai mobiililaitteen.

  Etäliikuntatuokioiden aikataulu ja linkit osallistumiseen löydät tämän linkin kautta:

  TULE MUKAAN ETÄLIIKUNTAAN

 4. Uutinen

  Positiivinen elämänasenne ja lääketutkimus auttavat eturauhassyöpään sairastunutta kuopiolaismiestä

  23.8.2022
  Kuopiolaisen Risto Pellin elämänlaatu on parantunut merkittävästi kliinisen lääketutkimuksen ansiosta. Hän on ylpeä siitä, että lähti rohkeasti mukaan tutkimukseen. Sen avulla selvitetään, onko tutkimuslääke turvallinen ja auttaako se eturauhassyöpäpotilaita tulevaisuudessa. Pellin mielestä on...
  23.8.2022 Uutinen

  Positiivinen elämänasenne ja lääketutkimus auttavat eturauhassyöpään sairastunutta kuopiolaismiestä

  Kuopiolaisen Risto Pellin elämänlaatu on parantunut merkittävästi kliinisen lääketutkimuksen ansiosta. Hän on ylpeä siitä, että lähti rohkeasti mukaan tutkimukseen. Sen avulla selvitetään, onko tutkimuslääke turvallinen ja auttaako se eturauhassyöpäpotilaita tulevaisuudessa. Pellin mielestä on uskomattoman hienoa, että Kuopion kokoisesta kaupungista löytyy kansainvälistä tutkimusta, jota rahoittaa maailmanlaajuinen lääkeyhtiö.

  ​​​Pelli (64) hakeutui oma-aloitteisesti PSA-testiin. PSA on eturauhasvaivoissa käytettävä verikoe, jonka avulla myös oireeton eturauhassyöpä voidaan havaita heti varhaisvaiheessa.

  Seuraavana vuonna Pellin PSA-arvo alkoikin nousta. Syöpä diagnosoitiin keväällä 2013 Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (KYS). Eturauhanen poistettiin leikkausrobotin avulla kesäkuussa 2013 Tampereella. Heinäkuun lopussa tuli tieto, että syöpäsoluja oli vielä jäljellä. Siitä alkoi seuranta ja yli 30:n sädehoitokerran jakso. 2015 löytyi etäpesäke selkärangasta. Se hoidettiin onnistuneesti CyberKnife-tarkkuussädehoitolaitteella KYSissä.

  Meni muutamia vuosia, kunnes PSA-arvo lähti taas nousuun. Sillä kertaa etäpesäkkeitä löytyi luustosta.  Kesäkuussa 2020 KYSin syöpätautien poliklinikan erikoistuva lääkäri Okko Kääriäinen ehdotti, että Pelli lähtisi mukaan TALAPRO-2-tutkimukseen. – Taudinkuvani oli niin alkuvaiheessa, että halusin kaiken, mitä KYSin kautta voi saada. En oikeastaan epäröinyt hetkeäkään lääketutkimukseen mukaan lähtemistä, Pelli muistelee reilun kahden vuoden takaista hetkeä.

  Kansainväliseen TALAPRO-2-tutkimukseen rekrytoidaan levinnyttä eturauhassyöpää sairastavia potilaita, joiden tauti on edennyt hormonaalisesta hoidosta huolimatta. Tutkimuksessa verrataan talatsoparibin ja entsalutamidin yhdistelmähoitoa entsalutamidi-hoitoon, joka on nykyinen standardihoito. Tutkimuspotilaana Pelli ottaa normaalin hormonilääkityksen lisäksi päivittäin kaksi tablettia talatsoparibi-lääkettä tai lumelääkettä. Hän ei itsekään tiedä, kumpaanko ryhmään kuuluu.

  – Kotona käytössäni on tablet-tietokone, joka hälyttää joka aamu ja muistuttaa lääkkeistä. Tietokoneelle kuittaan, milloin lääkkeet otan. Viikkoa ennen jokaista lääkäriaikaa vastaan tietokoneen avulla myös kipu- ja tunnekyselyyn, jonka tulokset menevät suoraan tutkimushenkilöstölle.

  Prosessin alussa Pelli sai erinomaisen perehdytyksen. Ensimmäinen puolen vuoden jakso oli tiivis ja rankka. Se kuitenkin kannatti. Pelli laskee käyneensä reilun kahden vuoden aikana 56 kertaa KYSissä. Elämänhallintaa on auttanut selkeä viikko-ohjelma ja suorat numerot, joihin ottaa yhteyttä voinnin huonontuessa. Seuranta on ollut hyvin tiivistä ja hoitavat lääkärit ovat pysyneet samoina. – Tutkimuspotilaiden kohdalla lääkäri-potilassuhde kehittyy tyypillisesti hyvin läheiseksi, kertoo Kääriäinen (kuvassa).


   

  ​​​​Tuoreimpien tulosten mukaan Pellin syövän eteneminen on tällä hetkellä pysähtynyt. Itse hän ajattelee, ettei syöpää selätetä koskaan, mutta sen kanssa oppii ja pystyy elämään. Tutkimuksen ansiosta Pelli on jaksanut käydä koko ajan osittain töissä. Lisääntyneestä unentarpeesta huolimatta hän jaksaa huolehtia myös fyysisestä kunnostaan omakotitalon puuhilla, hiihtolenkeillä, kalastelemalla ja retkeilemällä. Mahdollisena sivuoireena selkärangasta on löytynyt osteoporoosia, mutta kirurgin mielestä selkäkin saadaan vielä laskettelukuntoon.

  Pellin mielestä potilas on KYSin tutkimushenkilöstölle ykkösasia ja toiminta äärettömän täsmällistä. Hän arvostaa tutkimustyön korkealle ja toivoo tutkimuspuolelle lisää resursseja. Hän kannustaa myös muita avoimin mielin mukaan tutkimuksiin ja palvelujen pariin. – Mielestäni lääkäriin menokynnystä ei pitäisi olla ollenkaan. Sairaanhoito tulee kalliiksi, jos syöpä on edennyt kohtuullisen ajan. Eikä myöskään kannata jäädä yksin, sosiaalinen verkosto ja positiivisuus ovat kullanarvoisia.

  KYSin tavoitteena lisätä lääketutkimuksien määrää merkittävästi

  Toukokuussa 2022 Euroopan syöpäinstituuttien järjestö OECI myönsi KYSissä ja Itä-Suomen yliopistossa (UEF) tehtävälle syövän hoidolle ja tutkimukselle Cancer Centre (CC) -akkreditaation. Tunnustus on merkki siitä, että syövän hoito ja syöpätutkimus Kuopion alueella ovat eurooppalaista huipputasoa. – Vertaisarvioinnissa yhdeksi keskeiseksi kehittämiskohteeksi nousi kliinisen syöpätutkimuksen tehostaminen, kertoo Itäisen syöpäkeskuksen johtaja Timo Nykopp.

  – Tavoitteenamme on lisätä kliinisten lääketutkimuksien määrää, jotta mahdollisimman moni Pohjois-Savon hyvinvointialueen potilas saisi uusia hoitoja, jotka voivat parantaa elämänlaatua tai pidentää elämää. Tämä voi olla osalle potilaista elämän ja kuoleman kysymys. Jokaisella potilaalla tulisi olla oikeus päästä kliinisiin lääketutkimuksiin, toteaa KYSin tutkimus- ja innovaatiojohtaja Juha Töyräs.

  KYSissä tehdään jo nyt vuosittain merkittävä määrä yrityslähtöisiä kliinisiä lääketutkimuksia. Kliinisillä lääketutkimuksilla on merkittävä rooli potilaiden hyvässä hoidossa ja terveydenhuollon vaikuttavuuden kehittämisessä. Tutkimustyön ansiosta saadaan käyttöön esimerkiksi kokonaan uusia, turvallisempia, tehokkaampia ja yksilöllisempiä hoitoja. Monesti tutkimuskohteena on uusi lääke, jolla ei vielä ole myyntilupaa. Terveydenhuollon resursseja vapautuu muiden potilaiden hoitamiseen, kun kokeellisilla lääkkeillä hoidettujen potilaiden terveys paranee.

  Tästä aiheutuu positiivisten vaikutusten kertautuminen, joka johtaa erittäin merkittävään toiminnalliseen, taloudelliseen ja terveydelliseen kokonaishyötyyn. Juuri valmistuneen selvityksen mukaan sponsoroitujen kliinisten lääketutkimuksien tuottama kokonaishyöty KYSissä oli vuonna 2021 noin 20 miljoonaa euroa, josta ilmaiseksi saatujen lääkkeiden arvo oli noin 4 miljoonaa euroa. 

  Suurin osa kliinisistä lääketutkimuksista on syöpähoitoja. – Tutkimuksen ansiosta potilaat pääsevät lääkehoitoihin jopa useita vuosia aiemmin, mikä voi olla selviämisen kannalta elintärkeää. Samalla sairaalan ammattilaisten osaaminen kehittyy, kun he saavat alan uusinta tietoa tehdessään kliinistä tutkimusta työnsä ohessa, Kääriäinen mainitsee.

  Syöpälääketutkimuksista hyötyvät sekä potilaat, jotka saavat uusia hoitomuotoja ennen kuin ne ovat yleisesti käytettävissä, että yhteiskunta, joka pystyy vastaamaan syövänhoidon kustannusten nousun aiheuttamiin haasteisiin.

  Yritysten yhteydenotot lääketutkimuksia koskien:
  Johanna Jylhä-Ollila, yritysyhteistyö- ja innovaatioasiantuntija
  044 717 5451, johanna.jylha-ollila(at)kuh.fi

 5. Tapahtuma

  Pohjois-Savon syöpäyhdistykset vertaistukiryhmät käynnistyvät

  15.8.2022
  Pohjois-Savon syöpäyhdistyksen vertaistukiryhmät syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen alkavat taas syyskuussa. Iloa ryhmä kroonista syöpää sairastaville alkaa ti 6.9. (Kuopio) Tärkeää ryhmässä on yhteisten ajatusten ja kokemusten jakaminen. Kurkku- ja suusyöpä -ryhmä sairastuneille ja...
  15.8.2022 Tapahtuma

  Pohjois-Savon syöpäyhdistykset vertaistukiryhmät käynnistyvät

  Pohjois-Savon syöpäyhdistyksen vertaistukiryhmät syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen alkavat taas syyskuussa.

  Iloa ryhmä kroonista syöpää sairastaville alkaa ti 6.9. (Kuopio)
  Tärkeää ryhmässä on yhteisten ajatusten ja kokemusten jakaminen.

  Kurkku- ja suusyöpä -ryhmä sairastuneille ja läheisille alkaa ti 6.9. (Kuopio)
  Vertaistukea ja virkistystä.

  Äijäryhmä alkaa to 1.9. (Kuopio)
  Vertaistukea ja virkistystä miehille, jotka ovat itse sairastuneet syöpään tai läheinen sairastunut.

  Aarre studio sairastuneille ja läheisille alkaa ke 14.9. (Kuopio)
  Tehdään taiteellisia kokeiluja piirtäen ja maalaten vaihtelevin teemoin. Aiempaa kokemusta taiteen tekemisestä ei tarvita. Avoin mieli ja halu olla läsnä riittävät. Tavoitteena on hetken irtautuminen arjesta sekä kannustava ja turvallinen ilmapiiri.

  Läheisensä syöpään menettäneiden ryhmä alkaa ke 28.9. (Kuopio)
  Ryhmässä keskustellaan, käydään menetystä läpi toiminnallisten menetelmien kautta ja suunnataan katsetta tulevaan. Aikaa menetyksestä tulisi olla vähintään 6 kk. Suljettuun ryhmään otetaan mukaan 8 henkilöä. Ilmoittautumiset 31.8. mennessä.

  Treffit penkillä – tuolijumppa alkaa 8.9. (Kuopio)
  Luvassa hetki hengittelyä, venyttelyä, liikettä ja liikkuvuutta tuolijumpan merkeissä syöpään sairastuneille ja läheisille. Mukana mukavaa musiikkia ja hitunen hupsuttelua – liikutaan ilolla ja nautitaan. Jokainen voi liikkua niin, mikä tuntuu mukavalta ja itselle siinä hetkessä sopivalta.

  Naistenpiiri alkaa ke 10.8. (Siilinjärvi)
  Ryhmä syöpään sairastuneille tai syöpään sairastuneen läheisille, vertaistukea samanlaisen sairauden eri vaiheissa oleville kanssasisarille. Teemoina mm. voimavarat, vaikutus ja elämän tärkeimmät asiat.

  Lisätietoa ryhmistä ja ilmoittautumistiedot:

  Vertaistukiryhmät